Peste noapte, cei care au achiziționat un autovehicul nou, vândut cu norma de poluare euro6, s-au trezit că trebuie să se grăbească să-l înmatriculeze până la sfârșitul lunii august, întrucât norma lor de poluare este posibil să nu fie chiar euro 6.
Totul a pornit de la la scadalul generat de grupul VAG (Volkswagen-Audi), care a falsificat testele noxelor. Au intrat apoi în scandal și alți producători auto, determinând autoritățile să ia măsuri pentru determinarea exactă a noxelor emise de aceste mașini.
S-a recurs astfel la schimbarea metodei de testare, descrisă cât mai aproape de ceea ce poate înțelege fiecare ”nespecialist”:
„De la 1 septembrie 2018, norma de poluare trebuie să fie Euro6c, ca să poată fi înmatriculată. Mai exact tot Euro6 dar masurat în „noul” ciclu WLTP, nu în vechiul NDEC, considerat nerealist. Măsurarea este tot de laborator.
Apoi, toate modelele noi omologate, dupa 1 Septembrie 2017 trebuie sa fie Euro6d TEMP. Respectiv tot Euro6, însă măsurate pe stradă (ciclu RDE). Trebuie să nu depășească normele cu mai mult de 110%. Din 1 Sept 2019, Euro6D Temp devine obligatorie pentru toate mașinile noi, înmatriculate.
Toate mașinile proaspăt omologate după 1 ianuarie 2020 și înmatriculate după 1 ianuarie 2021 vor trebui să fie Euro 6d (fără temp). Adică tot Euro6, dar măsurate în ciclul RDE și nu au voie sa depaseasca normele cu mai mult de 50%.”
Toată această ”brambureală” euro 6 nu a fost încă explicată de către autorități, la rândul lor nepregătite și, posibil, necunoscătoare de norme de aplicare. Tot ceea ce au putut face a fost să anunțe că avem o problemă cu euro 6 și că trebuie să ne grăbim să le înmatriculăm, până la sfârșitul lunii august.
Ce va fi după? Mai mult ca sigur o serie de procese intentate atât de cumpărătorii de bună credință, cât și de dealeri, care au constatat că regula jocului se schimbă din mers, căpătând valențe retroactive.
Vom reveni cu detalii, în funcție de comunicarea făcută de autorități.