asigurare-rca.jpg

Astăzi, 3 iulie, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), va publica normele metodologice de aplicare pentru legea RCA 132/2017. Surprizele sunt la extreme.

 

Legea 132 urmează să intre în vigoare pe 12 iulie. Modificările sunt încurajatoare pentru şoferii fără abateri, însă sunt de-a dreptul catastrofale pentru cei din vina cărora s-au produs accidentele.  Schimbarea este regăsită în normele metodologice şi vizează sistemul Bonus Malus pentru poliţele RCA. În decembrie 2016, sistemul bonus-malus a fost redus la opt categorii de bonus şi tot atâtea de malus. Acest sistem, considerat nedrept, a permis ca şoferii care aveau mai multe daune să aibă penalităţi mai mici, iar cei fără daune un bonus nesemnificativ.

Diferenţele sunt acum de doar 32 de procente, în plus sau în minus, comparative cu prima standard. După noile norme,  vom avea o reducere cu maximum 50% a tarifului de bază pentru şoferii fără accidente şi o majorare cu până la 200% pentru şoferii cu mai multe clase de malus.

 

O altă modificare, lămurită de noile norme, va fi suspendarea la cererea asiguratului a contractului RCA. Acesta poate să fie suspendat fie atunci când este întrerupt dreptul de circulaţie al maşinii, fie atunci când aceasta nu este folosită efectiv, potrivit legii.