p_210662_470x250-00-65.jpg

Adoptată marţi în plenul Camerei Deputaţilor, noua lege RCA  înlocuieşte ordonanţa care plafona tarifele. Întrucât Camera Deputaţilor este for decizional, legea va merge pentru promulgare direct la preşedintele României.

 

Nu sunt puţine modificările care vizează asigurarea de răspundere civilă auto, dar cea mai importantă dintre ele este introducerea sistemului de decontare directă, după modelul Casco. Astfel, decontarea pentru lucrările de reparaţie după un accident nu se mai face prin poliţa şoferului vinovat, ci prin propria poliţă, urmând ca societatea acestuia să îşi recupereze prejudiciul de la cea unde este asigurat şoferului vinovat.

Un alt amendament important permite asiguraţilor să fie despăgubiţi indiferent de service-ul în care îşi vor repara maşina. Contractul RCA se poate încheia pe o perioadă cuprinsă între o lună si 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului, cu anumite excepţii chiar şi pentru o perioadă mai mică de o lună.

Nu doar asiguraţii sunt vizaţi de noile modificări, ci şi service-urile. Astfel, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani folosirea unor piese contrafăcute sau neomologate. În paralel cu validarea legii în regim de urgenţă, Consiliul de Administraţie al ASF a aprobat tarifele de referinţă, urmând ca acestea să fie publicate în Monitorul Oficial până cel târziu joi 18 mai 2017.

 

foto:Wall-Street.ro