legea-rca-modificari-.jpg

Proiectul de lege a trecut marți de Parlament cu un vot covârșitor în Camera Deputaţilor. Proiectul iniţiat de social-democraţi a primit votul a 286 de parlamentari, iar 25 de aleşi au votat împotrivă.

 

Nu mai este decât un pas până legea va produce efecte: aceasta mai trebuie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Cum schimbă această lege domeniul RCA?

Principala noutate este introducerea tarifului de referinţă: se calculează statistic. Este o medie a preţului pe un anumit segment de risc pe ultimii cinci ani.

 

Piesele auto contrafăcute sunt considerate infracţiune şi responsabilii de la service-uri pot fi pedepsiți cu închisoarea până la 7 ani. 35% din piesele folosite de industria auto din România este afectată de contrafaceri.

Asigurătorii spun că legea este nejustă pentru că s-au plafonat cheltuielile lor de administrare la 25% dar sunt lăsate breşe unde service-urile pot solicita mai mulţi bani: evaluarea daunei nu se mai face doar prin sisteme specializate.

Plafonarea costurilor de administrare la 25% va aduce un blocaj pentru firmele de asigurări şi în cazul unor noi falimente, firmele rămase vor suporta plata daunelor către Fondul de garantare din costurile de administrare. Scumpirea polițelor nu se va mai putea face independent de cheltuielile pe care aceste companii le au.

Citește continuarea pe digi24.ro