IMG_1520_1_cr.jpg

Îi vedem adesea în trafic. Nu impun nici respect, nici teamă, aşa cum se întâmplă în cazul adevăraţilor poliţişti de la serviciul rutier. Dintr-un anumit punct de vedere, prezenţa lor este binevenită, atât timp cât mai sunt şoferi care văzându-i, ridică uşor piciorul de pe acceleraţie.

 

Cu toate acestea, pentru mulţi, încă nu este foarte clar ce statut are poliţistul local. Evident, el este clar definit de legea 155/2010, dar nu se poate compara niciodată cu pregătirea şi statutul adevăraţilor poliţişti ai Ministerului de Interne. Chiar dacă, în general, uniforma impune respect, în cazul poliţiştilor locali nu prea se întâmplă acest lucru. Aflaţi sub tutela autorităţilor locale, fără a avea vreo legătură cu "internele", poliţiştii locali nu şi-au câştigat încă o poziţie care să impună respectul oamenilor. Luând la întrebări bunicuţe care vindeau zarzavat, sau ferindu-se din calea interlopilor în situaţii în care se impunea intervenţia fermă, unii poliţişti locali au reuşit (cu succes) să ducă în derizoriu activitatea unei instituţii, care altfel ar fi putut fi chiar utilă.

Iată în ce situaţii are atribuţii Poliţia Locală şi unde ar produce abuzuri dacă ar aplica sancţiuni. Poliţiştii locali te pot amenda dacă staţionezi neregulamentar sau dacă opreşti maşina unde nu ai voie, dacă eşti la volanul unui vehicul de mare tonaj si circuli într-o zonă cu limitare de 3,5 tone. Politia Locala te poate amenda daca esti pieton, biciclist, conducător de mopede si atelaje, pentru orice neregula rutiera.

Poliţia Locală Rutieră NU te poate amenda dacă treci pe culoarea roşie a semaforului, dacă depăşeşti neregulamentar, dacă nu semnalizezi la schimbarea direcţiei de mers, dacă nu porţi centura de siguranţă, sau dacă vorbeşti la telefon în timp ce conduci. Aşadar, poliţiştii locali nu au atribuţii în domeniul abaterilor săvârşite la legislaţia circulaţiei pe drumurile publice. Probleme apar doar dacă eşti staţionat neregulamentar, pe domeniul public. Pentru detalii privind atribuţiile lor punctuale, puteţi consulta articolul 7 al legii 155/2010. Orice altă acţiune a poliţiştilor locali, din afara celor prevăzute de legea 155, reprezintă un abuz şi trebuie imediat adus în atenţia autorităţilor,