IMG_20150828_171706.jpg

Meseria de șofer pe mijloacele de transport în comun din Ploiești se dovedește a fi una periculoasă, în multe cazuri conducătorii auto fiind deopotrivă amenințați, înjurați, bruscați și chiar bătuți.

Incidentul care au avut loc pe traseul 30, când au fost doi tineri au agresat o adolescentă, se dovedește a nu fi unicul eveniment care a avut loc în mijloacele de transport în comun. Mai mult, nu doar călătorii au fost victime de-a lungul timpului, ci și șoferii, care practic se expun unor riscuri majore.

Citește și: Doi tineri care umileau elevii și agresau sexual fetele pe traseul 30 au fost prinși

„Șoferii sunt înjurați și chiar agresați. În 2015, la capătul traseului de la Metro, un coleg a fost bătut de niște indivizi după ce a luat apărarea unei tinere. Am mai avut un caz, în urmă cu cinci ani, când un alt coleg a ajuns la Spitalul Județean după ce i-a fost ruptă mâna. Pe anumite trasee este chiar riscant să fi șofer. În Mimiu se întâmplă foarte des ca șoferii să fie înjurați și bruscați pentru simplul motiv că respectă orarul stabilit și că nu pleacă mai devreme pe traseu. Tot în Mimiu, în urmă cu cinci ani, un șofer nu a mai putut să plece în cursă după ce i s-a furat acumulatorul de la mașină”, ne-a povestit Ion Mișcă, liderul de sindicat de la TCE Ploiești.

Citește și: Șofer TCE bătut în stație la Metro! A fost transportat la Spitalul Județean

În cele mai multe cazuri, șoferii sunt agresați verbal când este aglomerație în mijlocul de transport, dar și când autobuzul oprește brusc, pentru evitarea unor accidente, susține Ion Mișcă, liderul de sindicat de la TCE.

 

Citește și: Cum arată șoferul TCE, după ce a fost bătut în stația Metro. VIDEO

„Cel mai frecvent putem vorbi de agresiune verbală. Șoferul este de vină, între ghilimele, bineînțeles, ori de câte ori un călător are grijă mai degrabă de sacoșe și nu se ține de bară. Tot șoferul este vinovat, între ghilimele, că este aglomerație în autobuze sau că o persoană preferă să rămână în dreptul scărilor, iar ușile de la mijlocul de transport nu se închid. Ei bine, în aceste cazuri, șoferii sunt înjurați, scuipați și loviți. În urmă cu doi ani, un coleg a încercat să salveze o tânără care era maltratată... A fost luat la bătaie. De cele mai multe ori dacă șoferii intervin în ajutorul unui călător, fie că vorbim de un elev, de o adolescentă sau de o persoană în vârstă, ceilalți călători fie coboară din autobuz, fie se fac că nu văd incidentul”, a mai povestit liderul de sindicat de la TCE.

Citește și: Cum arată șoferul TCE, după ce a fost bătut în stația Metro. VIDEO

„Într-adevăr, angajații TCE au reclamat de multe ori astfel de incidente, dar până acum nu s-a făcut nimic. Practic, sesizările șoferilor nu au fost luate în seamă. Oamenii au reclamat, dar conducerile care s-au perindat până acum la TCE nu au făcut nimic. De data aceasta, la propunerea mea, au loc acțiuni de prevenție, cu sprijinul Inspectoratului Județean de Poliție și al Jandarmeriei. Șoferii nu pot interveni în cazul unor incidente. Singurul lucru pe care îl pot face este să sune la 112 sau la Jandarmerie. Noi ne propunem ca, prin această conlucrare cu Poliția și Jandarmeria, să eradicăm acest fenomen”, a declarat pentru Observatorulph.ro Alexandri Nicolae, directorul TCE Ploiești.

Cât privește gradul de pericol, șoferii spun că mai peste tot s-au întâmplat incidente de-a lungul timpului. „Traseele spre Rafinorilor, Mimiu, Metro, Gara de Sud, Cina... Toate devin, în special după ora 19.30, cu un potențial risc. Te poți aștepta în orice moment ca o persoană să vină în timp ce ești la volan să te scuipe, să îți vorbească urât sau chiar să te lovească. Nu există nici cea mai mică formă de protecție”, a povestit Ion Mișcă, liderul de sindicat de la TCE Ploiești.