Noi sancțiuni pentru șoferi. Amenda maximă ajunge la 14.500 de lei

amenda

amenda

Amenzile aplicate pentru încălcarea regulilor de circulație vor crește din februarie, odată cu majorarea cu 200 de lei a salariului minim, indicator de care acestea sunt strâns legate. În prezent, un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie.

În prezent, un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie. Cum salariul minim va urca, din februarie, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, și amenzile de circulație vor crește corespunzător.

Astfel, valoarea unui punct-amendă va crește de la 125 de lei la 145 de lei, ceea ce înseamnă că cea mai mică amendă va fi 290 de lei, față de 250 lei astăzi, iar cea mai mare amendă va urca de la 12.500 de lei la 14.500 de lei.

Aceasta deoarece diversele contravenții rutiere sunt sancționate de la două puncte de amendă în sus.

Concret, pentru sancțiuni clasa I (precum conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv, nerespectarea obligației de semnalizare a manevrei de schimbare a direcției de mers, lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comandă a vehiculului, nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului, conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă de natură a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare) sunt aplicate 2 sau 3 puncte-amendă, iar pentru sancțiuni clasa II (nerespectarea semnalelor polițiștilor de frontieră, nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră de către conducătorii de vehicule, nerespectarea semnificației indicatoarelor și marcajelor de obligare) sunt aplicate 4 sau 5 puncte-amendă.
Citește articolul integral pe profit.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău