filtru

Polițistul care oprește șoferi în trafic, la un filtru, nu este obligat să prezinte ordinul de serviciu. Precizarea a fost făcută de agentul de la Rutieră, Marian Godină, după o postare a fostului deputat PNL de Prahova, Adriana Săftoiu.

 

Potrivit gandul.info, Adriana Săftoiu a povestit, pe Facebook, cum a fost oprită de un poliţist în trafic, în timp ce se afla la volanul maşinii sale pe Şoseaua Nordului. Săftoiu a criticat atitudinea agentului, exprimându-şi nemulţumirea faţă de modul în care i-a răspuns în momentul în care l-a întrebat de ce a oprit-o şi dacă are un ordin pentru dispunerea filtrului. Săftoiu a povestit chiar că s-a dat jos din maşină.

Poliţistul braşovean de la Rutieră Marian Godină explică în replică faptul că nu există prevederea legală a unui ordin de serviciu sau obligaţia poliţistului de a prezenta aşa ceva şoferilor pe care îi opresc, oprirea fiind făcută pentru ca poliţistul să poată legitima şoferii, conform legii, fără alte motive speciale.

 

"Nu prea mă mai miră când opresc pe cineva şi mă întreabă de ordinul de serviciu şi dacă am voie să îl opresc, internetul e de multe ori o sursă proastă de informaţie, dar e păcat că persoane publice ţin să se facă de râs şi îşi etalează ignoranţa pe Facebook. Doamna Săftoiu ar trebui să ştie că nu există un astfel de ordin de serviciu şi ar trebui să ştie că poliţistul te poate opri doar pentru verificarea documentelor. Şi asta nu o spun eu, o spune legea, mai exact art.182 din HG1391 care arată cam aşa:

Art. 182. – (1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează prin executarea semnalelor regulamentare de către poliţistul rutier sau, după caz, de către poliţistul de frontieră, atunci când constată încălcări ale normelor rutiere ori în situaţia în care există indicii temeinice despre săvârşirea unei contravenţii ori a unei fapte de natură penală, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte şi a bunurilor care fac obiectul urmăririi, PRECUM ŞI PENTRU VERIFICAREA DEŢINERII DE CĂTRE CONDUCĂTORII VEHICULELOR A DOCUMENTELOR PREVĂZUTE DE LEGE.
Ştiaţi de articolul ăsta, doamna Săftoiu? Cred că nu", a scris Marian Godină.
Citește articolul integral pe gandul.info