ridicare masini

Ministerul de Interne a pregătit o hotărâre de guvern în acest sens, dar pentru început a supus documentul unei dezbateri publice. Iniţiativa guvernului este să reglementeze procedura la nivel naţional şi să împiedice eventuale abuzuri. Maşinile nu mai pot fi ridicate de anul trecut, după ce o decizie a Curţii Supreme a anulat dreptul autorităţilor locale de a reglementa acest lucru.

 

Ministerul de Interne a lansat în dezbatere publică normele după care vor putea fi ridicate maşinile parcate neregulamentar.

Procedura impune completarea unei dispoziţii care conţine mai multe informaţii, printre care ora şi locul, datele poliţistului care a cerut ridicarea maşinii şi regula care a fost încălcată de către şofer.

 

Dacă în momentul ridicării şoferul este de faţă şi achită costurile operaţiunii, maşina nu mai este dusă la locul de depozitare.

Recuperarea unei maşini ridicate se poate face 24 de ore din 24, dar numai după achitarea tarifului aferent operaţiunilor.

În plus, dispoziţia de ridicare va putea fi atacată în contencios administrativ, scrie tvr.

Noile norme vor să împiedice abuzurile şi stabilesc unele excepţii. Astfel, nu se pot ridica maşinile în care se află cineva şi nici cele aparţinând unor instituţii ale statului aflate în misiune. De multe ori, ridicarea maşinilor a provocat proteste.

În 2001, o maşină a fost ridicată cu un copil în ea.

Anul trecut, cazul unui profesor universitar blocat în semn de protest în maşină a degenerat într-un scandal la Timişoara, iar patronul firmei de ridicări a fost reţinut după ce a rănit câteva persoane.

Cei mai mulţi dintre şoferi au acuzat lipsa parcărilor, dar pe de altă parte traficul în marile oraşe este serios perturbat de staţionările ilegale. Acum, în termen de 20 de zile, persoanele interesate pot trimite Ministerului de Interne sugestii şi propuneri de îmbunătăţire a proiectului care urmează apoi să fie aprobat de guvern.