masina electrica romaneasca

Prima maşina electrică românească a ieşit pe porţile unui institut din Vâlcea. A fost botezată „Lupul electric” şi este alimentată cu pile de combustie. Lupul electric, aflat acum la stadiul de prototip, poate atinge o viteză de 120 de kilometri pe oră.

 

Prima maşină electrică românească ar urma să intre în producţia de serie în 2018. Aceasta va costa în jur de 80.000 de euro. Însă, în ţara noastră lipseşte infrastructura pentru o astfel de maşină.

Prototipul a fost creat în anul 2012 de către cercetătorii vâlceni, şi arată ca o autoutilitară cu o autonomie de 180 de kilometri. La proiect au lucrat patru cercetători, iar costurile au fost undeva la 100.000 de euro, bani de la UE. Mașina este complet ecologică, cu emisii și zgomot zero.

Cercetării plănuiesc acum să creeze un model avansat al acesteia, alimentat cu pile de hidrogen, dar cu o autonomie de 300 km.

 

Făcând o comparație la capitolul preț, un automobil electric Tesla Model 3 are un preț de pornire de 31.000 de euro, iar limuzina mărcii americane, Model S, pleacă de la 70.000 de euro.
sursa: digi24.ro