tractor porche

Nu orice tractor poate accesoriza curtea unui Palat, ci doar unul marca Porsche, iconic pentru producția agricolă germană și cu o poveste ce se întoarce până dinaintea începerii celui de-al doilea război mondial.

 

Tractor Porsche Junior 108T din Licitația Machine Age organizată de Artmark marți, 19 aprilie, este în perfectă stare de funcționare și așteaptă să fie adjudecat ca o veritabilă operă de artă a imaginației unui inventator celebru.

Înainte de izbucnirea celui de-al doilea război mondial, Franz Porsche lucra la două proiecte, unul privind construcția mașinii populare, celebra mașină Beetle, iar celălalt privind producția unei mașini agricole – modelul tractorului din licitația Artmark. Odată cu venirea războiului, toate activitățile au fost sistate. După război, Franz Porsche a fost încarcerat pe motiv că era partizan al nazismului, fiind eliberat după un an în schimbul cedării planurilor tractorului statului german.

Un element important, care deosebea tractorul Porsche de oricare altul, era faptul că ambreiajul era automat, Franz Porsche considerând că fermierii nu erau capabili să utilizeze o pedală de ambreiaj și o cutie de viteze. Tractorul din licitație a fost produs în 1959 și cel mai probabil realizat într-o fostă fabrică de zeppeline, unde era realizate modelele Porsche până în 1963.

 

Prețul de pornire este 7.000 euro.

Licitația Machine Age are loc la sediul Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță, marți, 19 aprilie, ora 19:30.