polite asigurare

Victima unui accident auto in urma caruia ajunge intr-o stare extrem de grava, respectiv in stare vegetativa persistenta (SVP), nu va mai putea primi pe asigurarea RCA despagubiri mai mari de 500.000 de lei, potrivit unui nou proiect de lege RCA transmis de ASF spre dezbatere in Parlament.

 

O astfel de victima poate obtine in prezent in instanta si peste un milion de euro. Propunerea prezenta in proiectul ASF a venit din partea asiguratorilor care se plang de cresterea despagubirilor platite pentru vatamari corporale si de practica neunitara din instante.

  • Vezi in articol alte masuri propuse in proiectul RCA: compensarea directa intre asiguratorii RCA, posibilitatea de a incheia polita pe o perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna sau posibilitatea suspendarii politei


ASF a anuntat marti ca a aprobat si inaintat Parlamentului un nou proiect de lege RCA, ca urmare a integrarii observatiilor si propunerilor rezultate in urma dialogului derulat in cadrul grupului de lucru pe asigurari.

Proiectul ASF a integrat o propunere pe care asiguratorii insista de multa vreme si care vizeaza introducerea in lege a unor criterii generale de evaluare a despagubirilor solicitate pentru vatamari corporale.

Amintim ca limitele minime de raspundere acoperite prin asigurarea RCA conform reglementarilor Uniunii Europene care sunt in prezent si sunt mentinute si in noul proiect de lege sunt urmatoarele:
a) pentru prejudicii materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente, la un nivel de 1.000.000 euro; 
b) pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente, la un nivel de 5.000.000 euro. 

  • Noul proiect de lege RCA: O victima nu va mai putea obtine mai mult de 500.000 de lei pentru vatamari corporale


Cu alte cuvinte, victimele unui accident auto pot obtine in prezent pe asigurarea RCA a soferului vinovat despagubiri pentru vatamari corporale si deces in valoare totala de maxim 5 milioane de euro, indiferent de numarul victimelor. 


In urma accidentului din Muntenegru, in care a fost implicat un autocar cu turisti romani, si-au pierdut viata 18 persoane, printre care si soferul autocarului, iar alte 29 au fost ranite.

In instantele din Romania practica este neunitara. Pentru vatamarea unui picior o victima ar putea obtine 10.000 de euro sau 100.000 de euro in functie de judecator, iar daca este vorba de o vatamare foarte grava sunt instante care decid si plata unor sume care depasesc 1 milion de euro. 

Noul proiect de lege RCA incearca sa rezolve aceasta practica neunitara, introducand urmatoarele prevederi:

"(4) In caz de vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii ori de deces rezultate in urma unui accident de vehicule, stabilirea despagubirii, atat pe cale amiabila, cat si pe cale judecatoreasca, se realizeaza pe baza urmatoarelor criterii generale de evaluare: 
a) despagubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vatamarii integritatii corporale ori a sanatatii persoanelor sau decesului acestora se evalueaza pe baza punctajului obtinut prin insumarea punctelor, comunicat de catre Institutul National de Medicina Legala si prevazut in reglementarile A.S.F., corespunzator categoriilor de prejudicii nepatrimoniale rezultate in urma producerii accidentului de vehicule; 
b) evaluarea despagubirilor are in vedere un nivel mediu prezumat al suferintei indurate de persoanele prejudiciate; 
c) valoarea unui punct traumatic este egala cu dublul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la data producerii accidentului; 
(..)
(5) La stabilirea despagubirii in caz de vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii se iau in considerare urmatoarele dispozitii speciale: 
(..)
d) suma punctajului aferent leziunilor multiple nu va putea depasi 200 de puncte traumatice, echivalentul starii vegetative persistente - SVP, indiferent de numarul, natura sau gravitatea leziunilor".

Cat ar insemna practic un punct traumatic? Daca Parlamentul aproba aceasta forma a proiectului, valoarea unui punct traumatic va fi egala cu dublul salariului de baza minim brut pe tara, care incepand cu 1 mai 2016 va fi de 2500 de lei (in conditiile in care Guvernul a stabilit ca salariul minim brut pe luna va fi de 1250 lei de la 1 mai 2016).

Pentru cea mai grava stare in care poate ajunge victima unui accident auto, respectiv - starea vegetativa persistenta - SVP - proiectul propune ca unei astfel de victime sa i se poata acorda maxim 200 de puncte traumatice. Aceasta inseamna ca o astfel de victima ar putea obtine maxim 500.000 de lei(peste 100.000 de euro).

 

Citete articolul integral pe hotnews.ro