Şapte din zece şoferi români utilizează telefonul mobil în timp ce conduc. Totodată, Comisia Europeană ne clasează pe locul a doilea în UE în ceea ce priveşte folosirea acestui dispozitiv la volan. Apare şi o nouă modă în rândul şoferilor, aceea de a-şi face selfie-uri în timp ce conduc. Însă psihologii trag un semnal de alarmă şi spun că atenţia la trafic scade foarte mult atunci când vă concentraţi asupra telefonului, chiar dacă nu sesizaţi acest lucru.

 

 

70% dintre şoferii români intervievaţi în cadrul unui studiu al unei companii americane au spus că folosesc telefonul în trafic. Însă telefonul nu este folosit doar pentru apeluri. Şoferii români recunosc că la noi s-a instalat o nouă modă, aceea a selfie-urilor la volan.

 

61% dintre şoferii români chestionaţi spun că folosesc telefonul în timp ce conduc pentru a trimite mesaje. Mai mult, 27% dintre ei spun că îşi verifică pagina de Facebook, în timp ce 17% apun că îşi fac chiar poze când sunt la volan.

Nu este de mirare că numărul accidentelor cauzate de utilizarea telefonului mobil sunt în creştere.

Comisarul Sorin Rus, şeful Serviciului Rutier Cluj spune că neatenţia este unul dintre principalele motive ale producerii accidentelor pe şosele.

"Alte preocupări la volan decât drumul, cum ar fi folosirea telefonului mobil, pot să atragă implicarea într-un accident de circulaţie. Eu aş recomada ca, în viitor, telefoanele mobile să nu poată fi folosite nici măcar cu sistem handsfree", spune comisarul Sorin Rus.

Psihologii trag şi ei un semnal de alarmă şi spun că cei care cred că pot face mai multe lucruri în acelaşi timp când se află la volan se înşeală.

"Avem impresia că noi putem fi atenţi la mai multe lucruri în acelaşi timp. Studiile psihologice arată însă că acest lucru este fals. În acele milisecunde când tu eşti atent la telefon, câmpul tău atenţional nu mai surprinde şi informaţiile legate de trafic", spune Răzvan Jurchiş, doctorand în Psihologie.

Deşi folosirea telefonului mobil fără sistem handsfree la volan este interzisă, prea puţini şoferi se conformează. Dacă sunt prinşi de poliţişti, aceştia pot fi sancţionaţi contravenţional cu amendă şi puncte de penalizare, scrie citynews.ro.
sursa: gandul.infi