În iunie, în România, IGSU a confirmat că a avut peste 200 de intervenții pentru a stinge autovehiculele care au luat foc în trafic. De ce media zilnică a incendiilor auto crește în sezonul cald.
Nu este o noutate, se întâmplă media evenimentelor de acest fel să crească în timpul verii, însă se pare că șoferii nu învață din experiența altora și nu acordă suficientă atenție cauzelor generatoare.
Scurgerile de combustibil reprezintă o problemă. Pot fi detectate din timp, dacă sunt luate în seamă mirosul persistent de carburant sau petele apărute sub mașină. Periodic este bine să face o inspecție vizuală și să ne adresăm unui service autorizat pentru remedierea problemei.
La fel de adevărat este că nu întotdeauna putem sesiza aceste scurgeri, unele fisuri/secționări putând să apară în mers. Căldura excesivă afectează atât elementele din metal cât și pe cele din mase plastice sau cauciuc. Acestea se dilată și se contractă succesiv, materialul ”îmbătrânește” în timp și poate ceda oricând.
Dar nu scurgerile de carburanți sau alte lichide inflamabile reprezintă principala cauză pentru care mașinile iau foc, ci instalațiile electrice ale acestora
Cu cât autovehiculul este mai vechi, cu atât problemele electrice sunt mai des întâlnite. Izolația firelor devine casantă, nu de puține ori firele rămân fără izolație și se ating făcând scurt-circuit.
Spraîncălzirea unor componente electrice poate la rândul ei să ducă la aprinderea altor componente ușor inflamabile din proximitate.