O modificare mult așteptată a legislației actuale a trecut tacit de Senat. Inițiativa legislativă era din 2022, însă abia acum a parcurs traseul legislativ din prima cameră parlamentară. Adoptarea finală va face ca șoferii care au comis accidente mortale fiind sub influența alcoolului sau drogurilor, nu vor mai avea dreptul niciodată să redobândească perm9isul de conducere.
Această propunere de înăsprire a Codului Rutier vine la pachet cu pedepse mai mari pentru persoanele care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor și provoacă accidente rutiere grave, soldate cu pierderea de vieți omenești.
În cazul unui accident soldat cu morţi, provocat de un șofer aflat sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, actuala propunere legislativă prevede anularea permisului conducătorului auto pe viață.
În cazul în care titularul permisului de conducere a comis fapta din articolul 192, alineatul 1 din Codul penal, săvârșită în condițiile prevăzute de articolul 336, pedeapsa este interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viață, se arată în expunerea de motive.
Ce urmează după trecerea de Senat
Modificarea ordonanței de urgență a Guvernului numărul 195 pe 2002 privind circulația pe drumurile publice, a fost transmisă Camerei Deputaților pentru dezbatere, în calitate de for decizional. Până în prezent, niciun politician din Parlament nu s-a arătat împotriva adoptării modificării în forma propusă.
Conform statisticilor Poliției Române, 740 de conducători auto au fost depistați sub influența băuturilor alcoolice în 2020.
Între 1 ianuarie și 30 iunie 2022, un număr de 1294 de șoferi au fost depistați sub influența substanțelor psihoactive și 13.509 conducători auto au fost depistați sub influența băuturilor alcoolice, precizează inițiatorii acestui proiect de lege.