Sunt multe neclarități pentru șoferi în privința efectelor asigurărilor RCA, în diverse situații în care mașinile au fost implicate în accidente. Așa se face că necunoașterea legislației, problemă care ar putea fi eliminată prin citirea ei, dă naștere unor legende care circulă în rândurile șoferilor, deși nu au nicio legătură cu realitatea.
Legea 132/2017, privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, prevederile legale privind riscurile acoperite prin contractul RCA sunt următoarele :
Art. 11 : 𝐑𝐢𝐬𝐜𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐚𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐢𝐭𝐞
(1) Asiguratorul RCA are obligația de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile dovedite suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat.
(2) Fără a se depăși limitele de răspundere prevăzute în contractul RCA, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (4) si (5) și în condițiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a contractului RCA, asiguratorul RCA acordă despăgubiri în forma bănească pentru:
a) 𝐯𝐚𝐭𝐚𝐦𝐚𝐫𝐢 𝐜𝐨𝐫𝐩𝐨𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐬𝐚𝐮 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐬, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
b) 𝐩𝐫𝐞𝐣𝐮𝐝𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥𝐞, inclusiv costuri de radiere si inmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte, cheltuieli aferente diminuarii valorii vehiculului dupa reparatii, dovedite cu acte sau expertiza;
c) 𝐜𝐨𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐫𝐞𝐚𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐯𝐞𝐡𝐢𝐜𝐮𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐥𝐚 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧𝐚𝐢𝐧𝐭𝐞𝐚 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐭, dovedite cu documente emise prin sisteme specializate sau prin documente emise in conditiile legii;