15 mașini, inclusiv o ambulanță, s-au tamponat pe un pod din zona Dârste, Brașov, din cauza poleiului. Pilotul Titi Aur, expert în conducere defensivă, a explicat la Digi24 de ce astfel ce accidente se întâmplă cu precădere la începutul iernii și ce trebuie să știe șoferii când pleacă la drum pe astfel de condiții meteo.
Cum apare poleiul
„Primul lucru: pe pod apare poleiul mult mai repede, mult mai ușor. Când suntem în jurul temperaturii de zero grade, apare poleiul, mult mai ușor, mult mai repede decât pe asfaltul normal.
Pentru că pământul are inerție termică mare și când vine frigul din aer nu reușește să înghețe apa de pe asfalt. Dar podul fiind mult mai subțire, și bate vântul și pe dedesubt, se răcește mult mai repede și la minus un grad, minus 2 grade apare poleiul, apare gheața neagră.
Acest lucru se învață la cursul de conducere defensivă. Din păcate nu și la școala de șoferi”, a explicat Titi Aur la Digi24.
Cum îți dai seama dacă ai de-a face cu polei pe stradă
„Când intru pe pod, știu că s-ar putea să fie polei. Asta înseamnă că reduc viteza, că sunt mai atent, eventual testez puțin aderența.
Pun piciorul pe frână când nu am pe cineva chiar în coasta mea sau foarte aproape și îmi verific aderența, pentru că pedala de frână îmi transmite dacă am sau nu aderență.
Dacă pedala de frână tremură puțin când apăs pe frână, înseamnă că una sau mai multe roți au fost la limita blocării. Asta înseamnă că eu, șoferul instruit, știu că acolo am aderență mică, reduc viteza foarte mult, măresc distanța față de mașina din fața mea.
Asta înseamnă că mă gândesc la ce fac”, a explicat Titi Aur.