Tuning ”arabian style” sau cum să îți bați joc de un Mercedes vechi, care ar fi putut fi o piesă de colecție. Personalizarea unei mașini ține de gustul fiecăruia, însă unele ”realizări” merită arătate tuturor celor care caută motive să zâmbească.
Se spune că ”nu se discută gusturile”, că suntem diferiți și fiecare apreciază frumosul în felul său. Pentru unii o modificare precum cea din imagini ar putea însemna ceva legat de specificul locului în care s-au născut sau în care trăiesc.
Spre exemplu, să ciopârțești un covor persan, apoi să îți capitonezi mașina și să faci covorașe auto din el ar putea să indice faptul că ești din zona arabă a Asiei sau din nordul Africii. Dacă te mai și numești Aladin, ai putea lesne să înlocuiești un far cu lampa fermecată, ca să lumineze orbitor, precum xenonul pus de români pe farurile fără lupă.
La fel de bine, dacă ești din zona deșertică sau de pe vreo insulă exotică, ai putea să torni un strat de nisip fin peste preșuri, să te simți ca la plajă atunci când conduci.
Pe plaiurile mioritice putem să folosim blana de oaie în aceleași scopuri care țin de estetica auto, un soi de tuning mioritic cu valențe dacice. Cum altfel ai putea să de deplasezi prin tunelurile dacice din Bucegi, în caz că până la urmă ai descoperi intrarea și accesul ar fi liber, precum dacii menționați ca reper istoric și muze pentru tuning?
Trebuie să recunoaștem că și noi avem tuneri locali de mai multe feluri, în funcție de pasiuni. O categorie ar fi cea a păstrătorilor tradițiilor artizanale, aceștia neezitând să expună pe bord mileuri cu motive florale sau abstracte, țesute de bunicile care cândva puneau pe mileuri și câte un pește din sticlă (aka-bibelou).
Cum nici în case și nici prin mașini nu mai sunt televizoare cu tub catodic, iar pe plasme e cam greu să ai stabilitate pentru astfel de decorațiuni, mileurile pot fi totuși puse pe displayurile navigațiilor, întru păstrarea cu sfințenie a tradiției.
Continuarea pe www.icars.ro, click AICI.