Vinieta-Bulgaria_3f83b.jpg
Pentru că încă ne aflăm în plin sezon de vacanțe, iar mulți dintre noi au optat pentru câteva zile petrecute pe litoralul bulgăresc, vă recomandăm să nu uitați de vinietă, imediat cum treceți granița. Nu de alta, dar aveți toate șansele să fiți oprit de un echipaj de poliție și să plătiți o taxă compensatorie care este aproape cât o vinietă pe un an.

Aveți posibilitatea achitării în format electronic, sistem de taxare introdus de bulgari de la începutul lui 2019. Aceasta se obține de pe site-ul Agenţiei pentru Infrastructură Rutieră, webtoll.bg. Formularul este disponibil și în limba română, care se selectează din dreapta-sus. În cazul în care nu se afișează corect secțiunea în limba română, utilizatorii Google Chrome pot da click-dreapta oriunde pe pagină pentru a alege opțiunea „Translate to English”, astfel încât să înțeleagă ce prespune fiecare câmp al cererii.

Pentru vehiculele cu greutatea de sub 3,5 tone, taxele sunt următoarele:

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Un weekend: 10 leva (24 RON);
O săptămână: 15 leva (35,5 RON);
O lună: 30 leva (71 RON);
3 luni: 54 leva (128 RON);
Un an: 97 leva (230 RON).

Proaspăt introdusă este vinieta de weekend, care este valabilă de vineri, ora 12:00, până duminică la ora 23:59.

Pentru cine nu are posibilitatea să plătească online, vinieta electronică poate fi cumpărată și de la punctele speciale de vânzare de pe lângă frontieră, pe teritoriul Bulgariei.

Dacă nu o găsiți la primul punct special amenajat sau la prima benzinărie, încercați la a doua, dar nu vă continuați prea mult drumul fără ea. Camerele pentru controlul existenței acestei taxe de drum chiar funcționează și să nu vă mire dacă veți fi oprit la scurt timp de un echipaj de poliție care dorește să verifice dacă aveți sau nu vinietă.

Iar cei care nu o au, vor avea de achitat o taxă de 70 de leva, adică peste 170 de lei. Taxa compensatorie poate fi achitată la fața locului în momentul controlului, cu card bancar, sau în 14 zile, prin transfer bancar. Nu este acceptată plata cash, făcută direct către polițist. După achitarea taxei compensatorii se eliberează o dovadă de plată, valabilă 24 de ore, care poate fi prezentată la un eventual control ulterior.

Și chiar dacă nu sunteți opriți de vreun echipaj al poliției și intenționați să ieșiți din Bulgaria fărp vinieta plătită, nu veți putea trece granița până nu veți achita la ghișeul de frontieră taxa compensatorie, în numerar.

Foto cu caracter ilustrativ

Vinieta-Bulgaria_1613b.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg