646x404_1_f0be3.jpg

Doi prahoveni s-au ales cu dosar penal, după ce au fost depistați la volan sub influența alcoolului, la primele ore ale dimineții. Specialiștii susțin că dacă subiecții consumă alcool în cantități mari până târziu în noapte, ei vor fi depistați de polițiști și a doua zi dimineață.

Astfel, în dimineața zilei de 28 mai a.c., polițiști din cadrul Biroului Rutier Ploiești, au depistat pe o stradă din municipiu, un bărbat în vârstă de 49 ani, din comuna Păulești, care conducea un autoturism, având o alcoolemie de 0,95 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În aceeași dimineață,polițiștii au oprit pe raza comunei Posești, un conducător auto, în vârstă de 59 de ani, din comuna Calvini, jud. Buzău. De această dată, alcoolscopul a indicat o valoare de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Ambii conducători auto au fost conduși la spital pentru prelevarea mostrelor biologice de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei și, totodată,  s-au ales cu dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice sub înfluența băuturilor alcoolice, având o concentrație de peste 0,80 mg/l alcool în sânge.

Cum este greu de crezut că în mod normal un om poate consuma băuturi alcoolice în cantități mari imediat după ce se trezește, cel mai probabil șoferii repsectivi au consumat alcool în seara precedentă, până târziu în noapte. 

Potrivit specialiștilor, citați de adevarul.ro, indiferent de felul băuturii consumate, de starea de oboseală a subiectului sau dacă acesta a mâncat înainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe oră. Singurul factor care poate grăbi oarecum eliminarea este exerciţiul fizic intens, dar şi aşa viteză de eliminare nu poate fi mai mare de 0,20 grame la mie pe oră (cu 30% mai repede). 

Cum ne calculăm singuri alcoolemia

Cantitatea de alcool ce poate fi consumată pentru a nu intra în sfera ”penalului” se poate calcula relativ simplu de fiecare consumator. Pe fiecare sticlă de băutură alcoolică este înscrisă cantitatea de alcool pur la sută de mililitri, în cazul berii această fiind, în medie, de 5 grame/100 ml. Astfel, consumul unui litru de bere este echivalent cu ingerarea a 50 grame alcool pur. Această valoare înmulţită cu coeficientul de 0,8, iar rezultatul împărţit la 70 (kg), da că rezultat o alcoolemie de 0,57 grame la mie. Această este însă valoarea maximă a alcoolemiei care poate fi atinsă la un moment dat după ce am băut patru beri a 500 de ml. Când se atinge însă această valoare, este mai greu de stabilit.  Specialiştii mai spun că, la persoanele care beau pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute, deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge. În schimb, cei care au băut dar au şi mâncat vor avea surpriză să înverzească fiolă cel mai puternic la 1,5 - 2 ore după ce au băut, deoarece abia atunci ating alcoolemia maximă.

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg

harold.jpg