fbpx

57398675_853600241639235_5909165260245303296_n_0d981.jpg

A ieșit cu scandal, din nou, la Ploiești. Câțiva pasionați de mașini s-au întâlnit în Parcul Municipal Vest pentru a se bucura împreună de o pasiune comună. Ca de fiecare dată, povestea a luat o întorsătură neplăcută. Vom încerca să răspundem la întrebarea unde se greșește, nu din postura de jurnaliști, ci de pasionați de mașini, în special de cele modificate, folosind un limbaj pe înțelesul tuturor. 

Încă din start, precizez că aș dori ca în fiecare weekend să avem întâlniri la Ploiești, care să fie o bucurie și un spectacol, nu motiv de scandal, ”înțepături” și... poliție. În toată lumea au existat și vor exista legale și ilegale. Norocoșii le-au văzut pe viu, cei mai mulți doar în filme sau în jocuri, motiv pentru care și ”tărâța” se umflă fără bază. Este însă mai puțin important cum se inflamează copiii, înainte de a-și sufla năsucul, ci cum să facem să iasă bine. Aici povestea e simplă: dacă e ilegal, atunci așteaptă-te să te bucuri de clipoceala girofarului, dacă e legal, atunci te bucuri de mașini, ceea ce este de dorit.

Legal la Ploiești? Ați zâmbit! Normal, pentru că obtuzitatea autorităților este deja consacrată aici. Dacă aș fi fost un politician din administrația locală, la câți pasionați sunt, m-aș fi gândit cinic să mă umplu de voturi. Ei nu se gândesc la oameni, la nevoile și pasiunile lor, la faptul că într-un oraș plictisitor, în care nu se întâmplă nimic, astfel de spectacole ar prinde foarte bine. Ar fi fost (și este!) simplu să identifice un loc, unde cei care au această pasiune, dar și cei care vor să asiste să se desfășoare. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Parcul Municipal de la Vest, spre exemplu, ar fi un astfel de loc. Ceva mai inutil, construit pe sume aberante, nu există. Ar fi putut fi, dar n-ai cu cine... Un sector din acest parc ar putea fi amenajat și dedicat unui astfel de public, deloc nesemnificativ. E drept că cei din administrație nu sunt în stare să amenajeze niște giratorii, să întrețină drumurile publice. E clar că e prea mult să le ceri dezvoltarea unui astfel de proiect.

De unde a plecat ”circul” din weekend? Un cititor a trimis un filmulet, în care un ”pasionat” făcea un burn out. Cititorul, nefamiliarizat cu temenii specifici, povestit că era vorba despre liniuțe, care din cauza relantisoarelor nu se mai pot face în zonă. Problema ”pasionaților” era că omul nu știa cum se numește ce s-a întâmplat acolo. Asta e important? Desigur, nu, dar asta nu înseamnă că nu poate fi periculos. Făcute de neprofesioniști, drifturile, burn out-urile sau liniuțele se pot solda cu ceea ce veți vedea în montajele video de la finalul acestui text. Despre un exemplu de ”măiestrie”, tocmai scrisesem cu o zi în urmă, AICI. Aproape că nu există tentativă de organizare a unei astfel de întâlniri, care să nu fie stricată de vreun copil, fugit de acasă cu un cazănel.

Și chiar făcute de profesionișți se pot solda cu urmări grave. Forțarea la limită a unei mașini a dus, nu de puține ori, la defecțiuni tehnice. Mașinile au zburat în public. Nu ar plânge nimeni, în afară de proprietar, dacă doar mașina ar avea de suferit. Din păcate nu a fost mereu așa. Spre exemplu, în cazul unul burnout (pentru cei nefamiliarizați - cu mașina în poziție staționară, motorul turat, se rupe aderența, iar pneurile se rotesc pe asfalt), la frecarea cu asfaltul pneurile se încing, scot fum și se uzează. Uneori trec de sârme, iar anvelopele explodează. Forța motorului pusă cu simț de răspundere la roți poate face ca mașina să scape de sub control. Dacă publicul este neavizat, dar dornic prostește de adrenalină și căzut într-un extaz la fel de prostesc, stând prea aproape într-o repriză neorganizată așa cum trebuie, rezultatul poate fi dramatic.

Cel care a trimis filmul este evident că nu se pricepe, dar poate fi vorba despre un părinte, al cărui copil se află acolo. De aici și îngrijorarea omului, care nu este de condamnat. Atât timp cât există mii de cazuri sfârșite tragic, în toată lumea, îngrijorarea este deplin justificată, fie că știe cum se numește ce se întâmpla acolo, fie că nu. ”Glumițele” cu ”tataie, stai acasă” nu își au locul. Și nici înjurăturile celor care nu au habar că mă-ta se scrie cu cratimă. La fel de bine, cu mici excepții, se poate râde copios de super-car-urile prezente acolo. Cu mici excepții, care din fericire există în Ploiești, un cazan polishat, cu geamuri fumurii nu este o mașină tunată. Din nou, nu este cazul să râdem, pentru că atât și-a permis omul într-o etapă a vieții lui, dorindu-i sincer să își permită mai mult pentru această pasiune minunată, pe care deloc întâmplător o împărtășim. 

Și pentru că am ajuns în acest punct, atunci când povestea a fost legală, am încurajat-o și promovat-o, cu speranța că se va permanentiza. Detalii AICI și AICI. Mai mult decât atât, chiar am participat. Am fi dorit ca nu doar fanii BMW să se bucure, iar astfel de evenimente să nu fie stricate de cocalarii cu cazane, care simt nevoia să stârnească râsul cu motoare de 1.6 și tobe făcute din burlane pluviale. Credeți-ne, chiar știm cu ce se mănâncă, participând nu de puține ori, nu doar în calitate de spectatori la astfel de show-uri, multe dinte ele organizate ca la carte la Romexpo sau prin alte locuri din țară. Ei pot, noi nu... în ”superbul” Ploiești.

De ce nu se organizează ”legale” la Ploiești? Discutând cu cei care au avut astfel de tentative, unele reușite, am ajuns la concluzia că nimeni nu vrea să își asume. De ce? Tocmai din cauza faptului că pot exista urmări, că totul presupune atenție la detaliu și asumarea responsabilității. La toate acestea mai adaugăm și obtuzitatea autorităților, iar rezultatul este un permanent conflict cu polițiștii. Păcat, pentru că ar putea să iasă super-show-uri. Pentru asta este nevoie de un perimetru delimitat, de elemente de siguranță, atât pentru participanți, dar mai ales pentru public. Și nimeni nu vrea să riște. Curajul dispare brusc, atunci când vine vorba de asumare. 

Cu speranța că am putea susține un proiect adevărat, care să se concretizeze spre bucuria tuturor pasionaților de mașini (și sunt câțiva la Ploiești, care merită tot respectul!), îi vom susține în continuare pe cei cu adevărat pasionați, care știu ce înseamnă, care știu cum se face și care sunt responsabili, dar și pe cei care își doresc să învețe despre o pasiune care nu cunoaște limite de cai, bani, timp.

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


...
970.jpg