fbpx

image-2019-01-25-22935240-41-alexandru-filip.jpg

Pilotul de raliu Alexandru Filip vine în ajutorul șoferilor cu câteva sfaturi utile pe timp de iarnă. Într-un interviu Hotnews acesta a explicat ce trebuie să faci atunci când circuli cu mașina pe polei sau zăpadă.

”Când deszăpeziți mașina, nu trebuie să lăsați motorul pornit prea mult timp. Dacă aveți tot ce vă trebuie, curățarea mașinii de zăpadă și gheață ar trebui să dureze maxim două minute”.

Specialist în conducere defensivă, pilotul Alex Filip a explicat cum ar putea fi evitat un derapaj și care sunt cele mai frecvente greșeli pe care șoferii le fac pe timpul iernii.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Cum să eviți un derapaj pe gheață sau zăpadă? 

”Principiul conducerii defensive este să nu ajungi să derapezi. Dacă, totuși, se întâmplă, trebuie să contrabrachezi, adică să virezi exact în sensul în care mașina derapează. Imaginați-vă că ținem în mână un fir cu plumb: dacă îi dau drumul pendulului, el se va balansa.

În momentul în care mă duc către pendul, pendularea se va opri. Dacă mă voi duce în sens opus, pendularea se va amplfica. Așa se întâmplă și cu mașina: dacă mașina glisează către partea stângă, vom vira și noi către partea stângă, pentru a diminua derapajul.

Dacă virăm spre dreapta, vom amplifica derapajul. Ca să căpătați exercițiu, testați mașina pe un camp ori într-un alt loc liber (dar nu în Piața Constituției ori în alte zone din oraș) . Recomand să se facă o astfel de ”pre-experiență” a unui derapaj, pentru că sunt cazuri când lucruri pot scăpa de sub control în trafic, chiar și la viteze mici.”, a explicat Alex Filip pentru Hotnews.ro.

Vezi interviul video AICI

Foto: Hotnews

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook

Ciprian Pap
Mai multe despre autor și articolele sale

970.jpg