Dacă un medic observă o afecțiune incompatibilă cu șofatul, poate trimite șoferul la examinare. Proiectul a trecut de Camera Deputaților

0
accident_benzinarie_vaslui1_81419800_02e5b.jpg

accident_benzinarie_vaslui1_81419800_02e5b.jpg

Conducătorii vor fi obligați să se prezinte la o clinică autorizată, altfel vor risca să-și piardă automat permisul. Acum, procedura nu prevede ce se întâmplă dacă șoferul nu se prezintă la examinare. Proiectul care conține această propunere a fost adoptat azi (n.r. – 28.11.2018) la Camera Deputaților.

Numărul tot mai mare de accidente cu consecințe grave, sutele de decese de pe șoselele din România, ale unor oameni nevinovați, au dus la înăsprirea legislației în domeniu. Se încercă astfel limitarea cauzelor generatoare de accidente, iar proiectul de astăzi se încadrează în această arie.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Deși a fost respins inițial de Senat, documentul a fost adoptat azi la Camera Deputaților și, pentru a se aplica, mai are nevoie de promulgarea prin decret prezidențial.

„Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidența sau în îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale (…), este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată (…), cu diagnosticele constatate și cu datele de contact ale unității medicale în care medicul trimițător își desfășoară activitatea și să consemneze acest lucru în fișa medicală a conducătorului”, scrie în proiectul de act normativ, cu precizarea că există un ordin al ministrului sănătății cu afecțiunile care nu permit conducerea mașinilor, conform avocat.net.

Biletul de trimitere va fi trimis șoferilor cât mai repede, iar în maximum trei zile lucrătoare de la comunicare aceștia vor fi obligați să se prezinte la clinica indicată pentru o examinare medicală de specialitate. De aici, lucrurile se vor complica și vor putea exista trei finaluri pentru situația în care se află șoferii, una implicând și neprezentarea la examinarea medicală.

1. Prima variantă va fiprezentarea la examinare și constatarea că șoferul este apt să conducă mașini în continuare. În acest caz, clinica va comunica medicului trimițător, în maximum 15 zile de la constatarea faptului că șoferul este apt, rezultatul examinării. Rezultat: șoferul își va păstra permisul auto.

2. Varianta a doua va implicaprezentarea la examinare și constatarea că șoferul este inapt să mai conducă automobile. Într-o singură zi de la data constatării, clinica va trebui să informeze poliția rutieră, medicul trimițător și șoferul în cauză despre rezultatul examinării. Rezultat: șoferul își va pierde permisul după ce poliția rutieră îl va retrage la data primirii informării clinicii.

3. A treia și ultima variantă va fineprezentarea șoferului la examinarea medicală. În acest caz, dacă medicul trimițător nu va fi informat de clinică, în maximum 30 de zile de la comunicarea biletului de trimitere către șoferi, despre rezultatul examinării, acesta va informa poliția rutieră. Rezultat: șoferul își va pierde permisul după ce poliția rutieră îl va retrage la data primirii comunicării medicului.

Conform precizărilor avocat.net, în cazul retragerii permisului, șoferii vor fi informați de poliție și, de la data comunicării acestui fapt, nu vor mai putea să conducă mașini. Apoi, în maximum trei zile lucrătoare de la comunicarea retragerii permisului, șoferii vor trebui să se prezinte la poliție pentru a preda actul.

Șoferii vor putea să-și recupereze permisul numai după ce vor scăpa de afecțiunile medicale din cauza cărora li s-a retras actul.

foto: accident provocat de un șofer care suferea de grave afecțiuni cardiace

accident_benzinarie_vaslui1_81419800_02e5b.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

CLICK PENTRU A COMENTA

Comentariul tău
Numele tău