fbpx

alegeri-europarlamentare-infractiuni-dosar-penal_6fe50.jpg

Alegerile europarlamentare și referendumul vor avea loc duminică, 26 mai. Grijă, mare, însă! La fel ca la scrutinul pentru desemnarea aleșilor locali sau pentru alegerea primarului, o serie de fapte sunt considerate infracțiuni, iar săvârșirea lor poate conduce la deschiderea unui dosar penal și, inclusiv, la o pedeapsă cu închisoarea.

MAI a publicat lista infracțiunilor prevăzute în Codul Penal. Una dintre fapte este împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales. Fapta se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secției de votare se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor prevăzute mai sus, bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.

Citește și: Buget de 100.000 de lei, la Ploiești, pentru alegerile europarlamentare. Pe ce se duc banii

Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi fapta persoanei care votează fără drept, votează de două sau mai multe ori sau care introduce în urmă mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

O altă faptă prevăzută de codul penal este violarea prin orice mijloace a secretului votului. În cazul în care fapta este săvârșită de alegător aceasta se pedepsește cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Citește și: Alegeri europarlamentare 2019. Lista secțiilor de votare din Ploiești

Inclusiv membrii biroului electoral riscă întocmirea de dosar penal în cazul în care au săvârșit anumite fapte. De exemplu, deschiderea urnelor înainte de ora stabilită pentru închiderea votării se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Totodată, încredințarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secției de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiții decât cele prevăzute de lege se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă ori de pe lista electorală suplimentară a unor persoane care nu figurează în această listă.

Introducerea în uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor obținute în secțiile de votare sau determină repartizarea mandatelor în afara prevederilor legii se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg