Meniul zilnic al persoanelor aflate în centrele de asistență socială din Prahova este unul net superior. Totul este posibil ca urmare a creșterii alocației de hrană, care a ajuns la 16,6 lei/zi/beneficiar. Așa că de pe masa beneficiarilor nu lipsește, acum, file de somon sau șunca sissi, iar Eugenia, desertul specific anilor 1960, a fost înlocuită cu prăjituri sofisticate.
Ani de zile, personalul centrelor de asistență socială din Prahova au făcut eforturi pentru a asigura hrana zilnică pentru persoanele instituționalizate. Asta pentru că, potrivit legislației, alocarea de hrană era numai de 9,30 de lei/zi/beneficiar, potrivit reglementărilor aprobate la nivelul național, lucru care făcea aproape imposibilă asigurarea zilnică a unui meniu diversificat.
Dată fiind această situație, în 2014, aleșii județeni au aprobat, cu unanimitate de voturi, majorarea alocației de hrană la 10 lei/zi/beneficiar.
Doi ani mai târziu, în 2016, alocația de hrană a crescut, potrivit legislației aprobate la nivel național, la 16,6 lei/zi/beneficiar, lucru care a permis oferirea unui meniu diversificat pe durata întregii luni, dar și la creșterea calității produselor.
Prin urmare, având în vedere că, zilnic, trebuie ca meniul să conțină un anumit număr de calorii, beneficiarii din centrele de asistență socială, fie că vorbim de adulți, fie că vorbim de copii, au parte de hrană care ar putea figura în meniul MasterChef.
Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, le-a recomandat aleșilor județeni să meargă în vizită la centrele de plasament, pentru a vedea că s-au modificat în bine condițiile de cazare, dar și de hrană pentru cei care sunt persoanele asistate social. Iar acest lucru a fost confirmat și de directorul DGASPC Prahova, care a explicat cum s-a ajuns la situația fericită ca beneficiarii centrelor să aibă parte de un meniu diversificat, cu o calitate a produselor net superioară, așa cum de altfel trebuia să se întâmple tot timpul.
„Pentru că alocația de hrană a crescut la 16,6 lei/beneficiar este necesar să te încadrezi în acest buget, dar și să respecți și numărul de calorii prevăzut, iar acest lucru se poate face prin creșterea calității produselor, cu mențiunea că achiziția trebuie să fie realizată la prețul cel mai mic. Prin urmare, într-adevăr, în meniul beneficiarilor au fost introduse produse precum șunca Sissi, file de somon, carnea de curcan sau alte produse care au o calitate net superioară”, a declarat Viorel Călin, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova.
la această oră, în centrele de plasament și în centrele rezidențiale sunt 465 de copii, iar în centrele pentru adulți sunt cazate 1.065 de persoane. (foto: Arhivă).