20180609_084528.jpg

Spațiul verde din fața blocului poate deveni un loc de recreere, dacă există și un pic de interes. De regulă, în cele mai multe cazuri, dacă nu vorbim de construcții private, terenul din jurul blocurilor aparține de domeniul public și sunt în administrarea unităților administrativ-teritoriale. Regula se aplică și la Ploiești, numai că amenajarea spațiilor verzi a fost lăsată în sarcina celor de la bloc, singurele intervenții ale municipalității, pe bază de comandă de la SGU, fiind gardul viu și tăierea copacilor sau toaletarea acestora.

În urmă cu câțiva ani, municipalitatea a încercat să impună ca amenajarea spațiilor verzi să intre în atribuțiile asociațiilor de proprietari, însă propunerea a trezit multe controverse, având în vedere că la data respectivă legislația viza că terenurile din jurul blocurilor aparțin domeniului public.

Mai mult, pentru toaletarea și tăierea copacilor există prevederi legislative prin care astfel de operațiuni se execută numai cu acordul autorităților de mediu, de personal specializat.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Cum încă nu există investiții majore din partea municipalității în zona spațiilor verzi din zona blocurilor, pe bună dreptate, singurul lucru care face diferența între spațiile neamenajate și cele amenajate o reprezintă implicarea locatarilor. 

Așa se face că, deși Primăria Ploiești ar trebui să intervină și în acest domeniu, momentan nu se poate vorbi despre acest lucru, pentru că totul se rezumă numai la gardul viu și la copaci, în baza unor sesizări tot ale locatarilor.

De altfel, în sarcina municipalității exista obligativitatea de a întocmi și un registru al spațiilor verzi, prin care să fie identificate spațiile verzi și arborii de pe domeniul public. Iar lucru acesta nu trebuia să se întâmple ieri sau alaltăieri, ci în urmă cu mai bine de cinci ani.

Citește și: Grădina de vis din fața blocului... Un mic colț de rai al Ploieștiului

Prin urmare, la ora actuală, amenajarea spațiilor verzi din fața blocurilor ține de implicarea locatarilor și de bunul simț al acestora.

Așa se face că, în anumite zone ale Ploieștiului au apărut adevărate grădini, amenajate cu flori și copaci, iar altele au fost acaparate, de regulă, de cei care locuiesc la parterul blocului, ultimii considerând că sunt îndreptățiți să amplaseze pe spațiul verde inclusiv construcții provizorii sau cotețe pentru câini. 

Anul trecut, pentru a crește implicarea locatarilor în amenajarea spațiilor verzi din fața blocurilor, Parcul Memorial Constantin Stere a lansat un concurs adresat tuturor asociațiilor de proprietari care viza cel mai frumos spațiu verde din fața blocului. Concursul a fost însă anulat, la acea dată fiind anunțat faptul că au existat mult prea puține înscrieri.


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.