După majorarea salariilor la nivelul primăriilor, măsură care a intrat în vigoare începând de anul trecut, singura șansă a primăriilor de a mai realiza investiții în domeniul infrastructurii a rămas încheierea unor parteneriate cu Consiliul Județean Prahova. Vestea proastă este că nici Consiliul Județean nu are bani, la acest moment, pentru parteneriate, iar ca soluție salvatoare vrea să apeleze la amânarea plății unui credit accesat în 2007. În caz contrar, multe dintre primăriile din județ nu vor mai face niciun fel de investiție, bugetul localităților fiind epuizat prin plata salariilor și a utilităților.
Concret, suma rămasă nedistribuită de la capitolul funcționare al Consiliului Județean este la această oră de aproximativ 100.000 de lei, însă banii nu ajung pentru încheierea parteneriatelor cu localitățile. Necesarul ar fi de circa 12 milioane de lei. Cel puțin așa a reieșit ieri, din situația prezentată de Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova.
„Am discutat amânarea creditului cu BCR. Noi plătim lunar suma de 400.000 de euro la creditul angajat în 2007. Dacă reușim să-l amânăm pentru șapte luni ar însemna că am avea un disponibil de 12 milioane de lei cu aproximație”, a afirmat Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova.
O astfel de soluție ar urma să vină la pachet cu o serie de costuri. Numai comisionul ar fi, a susținut Toader, de aproximativ 73.000 de euro, la care se adaugă dobânda.
Problema principală însă nu este numai aceasta. Există voci pesimiste care susțin că, în actualul context național, rectificarea de la bugetul de stat, programată la jumătatea anului nu ar conduce la o finanțare substanțială. Asta după ce, la începutul anului, Prahova a mai pierdut 51 de milioane de lei.
Până la lămurirea situației, un lucru este cert. Zeci de primării din Prahova au buget la limită, având în vedere că aproape 80 – 90% dintre fondurile colectate din taxe și impozite merg direct pentru plata salariilor și pentru plata utilităților. Cu alte cuvinte, s-a ajuns la situația ca să nu mai existe fonduri de investiții, respectiv pentru drumuri sau școli. Iar tăvălugul deciziilor luate, anul trecut, la nivel național de abia acum se vede.
Vorbim de localități care nu au sumele necesare pentru co-finanțarea unor proiecte cu fonduri europene și de o stagnare a investițiilor propuse la începutul anului, când toată lumea s-a bazat pe faptul că, la fel ca în anii trecuți, Consiliul Județean va susține o serie de parteneriate.
Rămâne însă de văzut cum se va rezolva această problemă extrem de tensionată, mai ales la nivelul localităților mici, care nu reușesc să colecteze din taxe și impozite sume importante la bugetul local.
Președintele Consiliului Județean Prahova a anunțat că va exista o analiză pe tema amânării plății ratelor la credit.
„Vă voi supune atenției ce înseamnă această amânare, ce înseamnă dobânda și ce înseamnă acea amânare. Dacă înseamnă prea mult, nu mai amânăm și așteptăm și noi rectificarea de la nivelul Guvernului, din luna iulie. Dacă considerăm că este oportun și votăm vom avea acele parteneriate în cursul lunii iunie”, a susținut Toader, care a precizat că „încasările la nivelul județului Prahova, din cotele defalcate, sunt mai mari față de cele prognozate cu aproximativ 17 milioane de lei”.