oamenii-strazii-ploiesti.jpg

La nici 500 de metri de Bulevardul Republicii și la câțiva pași de un loc de joacă, în Cartierul Albert, în spatele primelor vile ANL ale Ploieștiului, lângă conductele de termoficare, trei bărbați și o femeie și-au ridicat propria locuință. O folie imensă, un covor vechi, un scaun de bucătărie și o plapumă găsită probabil la gunoi... Au adus aici mai multe cartoane, iar zona s-a transformat rapid într-un focar de infecție... Locuiesc aici, sub cerul liber, de câteva luni bune. Nimeni nu i-a întrebat însă de sănătate.

Unul dintre cele mai industrializate orașe înainte de Revoluție, Ploieștiul, se confruntă de ani buni cu o criză de locuințe sociale. Asta în condițiile în care Ploieștiul, municipiul cu rang de reședință al județului Prahova, are, de departe, cel mai mare număr de aleși și o armată de funcționari publici. 

Lipsa locuințelor sociale devine acută în contextul în care, în ultimii ani, zeci de persoane au ajuns să doarmă pe stradă. Abandonați de familie, unii chiar cu probleme psihice, oamenii fără locuință din Ploiești și-au improvizat propriile adăposturi. Cu siguranță, mulți ar putea să spună că problema este, cel puțin pe timpul iernii, rezolvată, în condițiile în care municipalitatea a deschis, în urmă cu mai mulți ani, un centru de noapte, unde aceste persoane au parte de un pat și o pernă... Ei bine, problema însă nu s-a rezolvat. Iar drept dovadă sunt zonele unde oamenii străzii își găsesc adăpost...

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Așa s-a întâmplat și în spatele primelor vile ANL din Ploiești, din Cartierul Albert, la câțiva pași de un loc de joacă. Lângă punctul termic, lângă conductele de termoficare, trăiesc trei bărbați și o femeie. Oamenii și-au improvizat din cartoane o... „locuință provizorie”, care s-a transformat rapid într-un focar de infecție. De frica oamenilor legii, pe timpul zilei își abandonează lucrurile și pleacă la cerșit pe străzi. 

„Pe timpul iernii, am înțeles că au stat lângă conductele de termoficare, deși aceasta nu este o soluție... Dar acum, când temperaturile de afară au ajuns la valori ridicate, de până la 25 de grade Celsius, ne temem să nu se transforme zona într-un focar de infecție. Totul se întâmplă la nici câțiva pași de un loc de joacă. Dincolo de aceste aspecte, autoritățile ar fi bine să găsească o soluție pentru acești oameni fără locuință. Nu putem spune că trăim într-un oraș european dacă oamenii de lângă noi nu au parte de condiții umane de trai”, este de părere un ploieștean, care ne-a transmis la redacție mai multe fotografii din zonă.

Mai grav este că aceasta nu este singura zonă care se transformă rapid într-un focar de infecție. La capătul traseului 44, în interiorul fostului magazin din stație, rămas între timp fără geamuri și pereți, alte două persoane, în fiecare noapte, își întind picioarele pe două saltele găsite la gunoi. Și-au adus aici mai multe haine și cartoane. Toată iarna au preferat să doarmă aici, de frică să nu-și piardă „căminul” provizoriu. 

Tot de câteva luni, la o aruncătură de băț de Palatul Administrativ din Ploiești, o femeie, trecută de 40 de ani, și-a făcut adăpost la intrarea unui magazin. A stat aici și pe timpul iernii, tot de frică să nu-și piardă „locul”.

La Gara de Vest și la Gara de Sud sunt alte două zone unde pe timpul nopții oamenii străzii își găsesc adăpost. La fel și lângă conductele de termoficare de la Podul Înalt.

Din păcate, cel puțin până acum, autoritățile nu au găsit o soluție pentru aceste persoane fără adăpost. Iar rezolvarea nu a venit rapid pentru că nici nu există un interes major. În cele mai multe cazuri, oamenii străzii nu au carte de identitate și nici nu sunt posibili viitori votanți. Sunt oamenii străzii și atât... 

20180414_192708.jpg

20180414_192703.jpg

20180414_192628.jpg


Viața Prahovei
  • Duminică, 22 Iulie 2018
  • De Roxana Tănase

Ploaie cu grindină în Ploiești - VIDEO

Timp de aproximativ 10 minute, duminică după-amiază, în Ploiești a plouat torențial, cu grindină. Meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică valabil, până la ora 17.00, pentru...

Auto-moto
  • Sâmbătă, 21 Iulie 2018
  • De Roxana Tănase

Accident rutier în Ploiești

Accidentul rutier s-a produs sâmbătă dimineață, la intersecția străzilor Padina cu Vornicel. Două autoturisme au intrat în coliziune, după ce unul dintre conducătorii auto nu ar fi acordat...