catedrala-sfantul-ioan-botezatorul-ploiesti.jpg

Consiliul Județean Prahova propune alocarea, și în 2018, a unor sume de bani din bugetul județului, pentru lucrări de reabilitare a unor biserici. Pentru Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul suma propusă este de un milion de lei.

Anul trecut, din bugetul județului, au fost alocate sume de bani pentru susținerea unor lucrări absolut necesare la mai multe biserici din Prahova.

Citește și: Lista bisericilor care vor primi bani de la Consiliul Județean Prahova

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Având în vedere numărul mari de solicitări, procedura de selecție a bisericilor care urmau să primească finanțare dce la Consiliul Județean Prahova a avut loc în două etape.

Citește și: Lista bisericilor reabilitate cu bani de la Consiliul Județean Prahova - etapa a II-a

Subiectul însă a fost controversat, unii aleși susținând că există pe lista de priorități și alte lucrări care ar avea nevoie de finanțare.

Citește și: Aleșii județeni au aprobat, cu un ”Amin”, lista bisericilor care vor primi bani de la CJ Prahova

Anul acesta, subiectul legat de finanțarea unor lucrări de reabilitare a revenit în atenție. Conform propunerii de buget, o serie de biserici din Prahova ar urma să primească finanțare pentru continuarea lucrărilor de reabilitare, pe listă figurând de data aceasta și Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Ploiești..

Sprijinul financiar pentru continuarea lucrărilor de construcție la Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” din Ploiești este de un milion de lei. Cel puțin așa se arată în proiectul de buget al județului care urmează să fie supus, vineri, la vot, în ședința Consiliului Județean Prahova.

Potrivit aceluiași document, proiectul de hotărâre mai prevede alocarea a 305.000 de lei pentru sprijin financiar acordat unor unități de cult conform referatului Direcției „Proiecte cu Finanțarea Externă”.

Astfel, dacă proiectul este aprobat, Consiliul Județean Prahova ar urma să suporte cofinanțarea pentru lucrările de restaurare, consolidare și punere în valoarea a Bisericii de lemn a schitului Jercălăi – Urlați”, dar și pentru lucrările de consolidare, restaurare, conservare și punere în valoare arhitectură și pictură murală a Bisericii Mari a Mănăstirii Zamfira, executată a fresco de Nicolae Grigorescu. Lucrările vor beneficia de finanțare europeană, iar contribuția Consiliului Județean va fi de 2%. 

Citește și: Mănăstirea Zamfira, ctitoria epocii fanariote de lângă Ploiești

La fel se va întâmpla și în cazul altor biserici din județ De exemplu, dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat, din bugetul județului ar urma să fie asigurată cofinanțare pentru refacerea picturii, a finisajelor interioare și exterioare și restaurarea turnului de clopotniță, dar și pentru amenajările exterioare de la Biserica Sf. Vineri – Ploiești și pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Centrului Cultural Protoieria Ploiești Nord,  pe listă figurând și restaurarea și consolidarea bisericii Sfânta Treime – sat Măgureni.


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.