bani-salarii-profesori.jpg

Mai multe primării din Prahova au fost sesizate de unitățile de învățământ că nu mai au bani de salarii. La rândul lor, administrațiile locale au făcut adrese la Direcția de Finanțe, în speranța că vor exista noi alocări de fonduri de la bugetul de stat.

Lucrurile au început să se complice încă din luna august. Banii alocați la începutul anului de la bugetul de stat pentru Capitolul Învățământ se pare că au fost insuficienți. Asta în condițiile în care creșterile salariale promise de guvernanți profesorilor pentru 2017 au fost amânate până în 2018. 

Acesta a fost și motivul pentru care chiar la începutul lunii octombrie, mai multe sindicate din Învățământ au ieșit în stradă.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Citește și: Sindicaliștii din Educație, protest în fața Prefecturii Prahova. ”Am fost mințiți!”

La Lapoș, de exemplu, pentru acoperirea fondului de salarii din trimestrul III au fost redistribuite sumele din trimestrul IV, iar acum s-a ajuns la situația de a nu exista bani pentru plata salariilor aferente lunii septembrie.

„Am primit o solicitare din partea școlii, pe care am înaintat-o la Direcția de Finanțe, cu privire la lipsa banilor de salarii pentru cadrele didactice”, ne-a confirmat contabilul Primăriei Lapoș.

Situația este identică și la Salcia. „Profesorii ar fi trebuit să-și ia salariul pe 9 octombrie, dar nu sunt bani”, ne-a confirmat Dan Boștină, primarul comunei Salcia.

Mai grav este că inclusiv multe primării din județ nu au bani, după ce în luna august au aprobat creșteri salariale pentru angajații din aparatul de specialitate al administrației locale.

Citește și: Criză în primăriile din Prahova! Investiții tăiate pentru plata salariilor majorate

Iar situația se complică după ce, luna trecută, 22 de primării din Prahova au primit o veste tristă de la Finanțe. Sumele aferente cotelor defalcate din impozitul pe venitul global au fost diminuate.

Citește și: Lista primăriilor din Prahova care primesc mai puțini bani de la Finanțe

La capitolul cote defalcate din impozitul pe venitul global suma record rectificată negativ este la Ploiești, care a pierdut practic 3,4 milioane de lei.