buget-criza-ploiesti.jpg

Previziunile sunt sumbre când vine vorba de bugetul Primăriei Ploiești în 2018, iar contextul este unul general. România se apropie cu pași repezi de o nouă criză financiară, la fel ca în 2008. Iar primele semne au început deja să apară, inclusiv la Ploiești.

În ciuda asigurărilor că bugetul local va putea suporta creșterile salariale în 2018, previziunile sunt sumbre la acest capitol. Primăria Ploiești trebuie să suporte un buget dublu anul viitor la acest capitol. Iar explicația este simplă. În 2017, creșterile salariale vor influența bugetul numai în lunile august – decembrie, în timp ce în 2018 prevederea bugetară trebuie să includă creșterile salariale pe întreg anul. Suma alocată în 2017 pentru cheltuielile de personal (salarii aferente aparatului propriu al Primăriei Ploiești, Centrului de Afaceri pentru Tinerii Întreprinzători și Parcului Municipal Vest) este de 18.844.000 lei, iar estimările arată că această sumă aproape că se va dubla în 2018, după ce, începând cu 1 august, salariile au crescut în administrație situându-se între 450 de euro brut și 2.900 euro brut.

Creșteri de rate la bănci

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În 2017 a existat o prevedere de 33.866.000 de lei pentru rambursarea creditelor la bănci. Vorbim de creditele accesate de municipalitate începând cu 2014 și care au termen scadent 2029, cum este cazul creditelor de la BCR, BRD, CEC Bank și Alpha Bank, la care durata liniei de finanțare a fost de 12 ani, cu o perioadă de grație de 3 ani, în cele mai multe cazuri. Deja, surse din Primăria Ploiești susțin că au apărut probleme la acest capitol, fiind necesară o rectificare de buget pentru asigurarea plăților până la finele anului. Dacă mai adăugăm contextul general am putea spune că scenariul legat de bugetul local este sumbru. Destabilizare cursului, dar și creșterea indicelui ROBOR, luat în calcul la dobânda creditelor, în ciuda injecției masive de capital a BNR, fac să existe deja suspiciuni cu privire la o viitoare evoluție favorabilă la nivel local.

Jale pe toată linia

„Jumătate din bugetul local se duce pe ASSC și Învățământ”, a susținut primarul Adrian Dobre, care recunoaște că anul 2018 va fi unul extrem de greu pentru municipalitatea ploieșteană, precizând că singura șansă o reprezintă atragerea de noi investitori. Primăria Ploiești a pierdut, de exemplu, în 2017, 3,4 milioane de lei din Impozitul pe Venitul Global. Asta în condițiile în care la nivel național se vorbește despre o creștere a economiei și despre o reducere fantastică a șomajului. Realitatea este că, de fapt, creșterea economică este considerată una nesănătoasă, având în vedere că se bazează mai mult pe consum. Produsele cel mai des cumpărate de români sunt cele de peste hotare. Pe de altă parte, mulți ploieșteni au preferat să își caute job-uri mult mai bine plătite în afara Ploieștiului. Asta și pentru că, în afară de zona bugetară, salariile din zona privată la nivelul municipiului au fost plafonate la un nivel scăzut.

Buget de funcționare

Una peste alta, la Ploiești se discută intens cu privire la fundamentarea bugetului pentru 2018. La finele lunii octombrie va exista o nouă rectificare de buget, propunere care se dorește să lămurească și situația legată de plățile pe care municipalitatea trebuie să le facă până la finele anului. Un lucru este clar. Investițiile majore anunțate la începutul anului nu vor fi realizate în acest an. Pe de o parte vorbim de blocajul legat de procedurile impuse de lege, dar și de bâlbâielile administrației în anumite domenii...

Proiecte amânate pentru 2018

Proiectul legat de noua piață agroalimentară este în stand-by, pentru că, de mai bine de patru luni, nu s-a găsit nicio rezolvare juridică, după ce s-a constatat că pe platoul de la Halele Centrale există trei proprietari de construcții. Nici sensul giratoriu din Bariera Bucov, de la ieșirea din Ploiești, nu mai este programat a fi finalizat în 2017, iar aici administrația arată cu degetul spre CNAIR care nu a eliberat avizele necesare. Un alt proiect care nu va demara în acest an este cel de refacere a așa-zisului pod de lemn. Nici refacerea pasajelor subterane din Bariera Bucov nu vor mai figura pe lista de investiții de anul acesta. În fine, tot anul viitor, cel mai probabil, va fi lansată achiziția de autobuze noi și, tot atunci, ar urma să înceapă demersurile pentru noul spital, asta dacă se va ajunge la un consens politic, având în vedere că, momentan, nu s-a stabilit nici măcar viitoarea locație...


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Auto-moto
  • Sâmbătă, 22 Septembrie 2018
  • De Mihai Popescu

Bărbat de 85 de ani, lovit de mașină în Ploiești

Traficul rutier pe Strada Mărășești din Ploiești s-a desfășurat cu dificultate pentru scurt timp în această dimineață, după o traversare neregulamentară soldată cu rănirea unei persoane. Potrivit...