bani-salarii-prahova.jpg

Efectul majorărilor salariale se întoarce precum un bumerang. Multe dintre primăriile din Prahova renunță la investiții sau amână plățile pentru lucrări astfel încât să poată fi asigurate salariile majorate. Vestea proastă este că pentru salarii nu pot fi acordați bani de la Consiliul Județean Prahova.

 

 La finele lunii iulie, mai toate consiliile locale din Prahova s-au grăbit să aprobe majorări salariale. Fericirea angajaților însă, în multe cazuri, a fost de scurtă durată. Mai multe primării au ajuns în imposibilitate de plată a salariilor majorate. Asta pentru că, pentru aplicarea salariilor majorate, în cele mai multe cazuri, nu s-a ținut cont de anvelopa salarială de la începutul anului.

Așa se face că, dacă la Ariceștii Zeletin s-a dat în septembrie numai 60% din salariul majorat promis, în alte localități, pentru a acoperi integral plata salariilor fie au fost amânate plățile pentru lucrările efectuate în comună, fie aceste lucrări au fost sistate.

Citește și: Funcționarii din Primăria Ariceștii Zeletin și-au luat doar o parte din salariile majorate

 

Este cazul comunei Sîngeru. Pentru asigurarea plății salariilor majorate, Primăria Sângeru a decis amânarea plății unor lucrări de investiții.

„Eu am sistat plățile la anumite lucrări pentru a plăti salariile. Asta pentru că s-a depășit plafonul de salarii aprobat la începutul anului. Nu am plătit prin urmare lucrările la drumuri și la acoperișul de la dispensar. Sperăm ca, prin sumele primite la rectificarea de buget să putem asigura plățile salariale pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie”, a declarat Gheorghe Radu, primarul comunei Sîngeru, pentru Observatorulph.ro. Edilul a susținut că din păcate, gradul de încasare a taxelor și impozitelor, dar mai ales a amenzilor, este redus. „Populația este îmbătrânită. Mulți au părăsit localitatea și nu mai avem de la cine să încasăm taxe și impozite locale pentru terenuri și construcții”, a susținut primarul.

O situație asemănătoare este și la Lapoș.

 

Citește și: Primarul din Lapoș, după dublarea salariilor funcționarilor: ”Ne auto-închidem”

Și la Șoimari fondurile pentru salarii sunt puține, mai ales pentru viitoarele luni, respectiv octombrie, noiembrie și decembrie. 

„Momentan nu am avut probleme în luna septembrie pentru asigurarea salariilor. Sperăm ca la rectificarea de buget să asigurăm fondurile necesare pentru salarii prin reașezarea sumelor pe capitole, prin reducerea cheltuielilor de funcționare și renunțarea la anumite investiții”, a declarat Laurențiu Bădică, primarul comunei Șoimari.

 

Ce-i drept sunt primari care spun că nu au de ce să-și facă griji cu plata salariilor, pentru că majorările s-au încadrat în anvelopa salarială stabilită la începutul anului.

„Deocamdată nu am de ce să-mi fac griji. Noi ne-am oprit cu majorările salariale acolo unde a trebuit astfel să nu fie depășit plafonul stabilit la începutul anului”, a declarat Lucian - Gabriel Bucur, primarul comunei Surani. Aceeași situație este și la Ariceștii Rahtivani, comuna considerată una dintre cele mai bogate din Prahova și, de ce nu, la nivel național. La finele anului, Primăria Ariceștii Rahtivani înregistra un excedent de 45 de milioane de lei, sumă record chiar și pentru o primărie de municipiu.

„Când am aprobat majorările salariale am luat în calcul să nu se depășească anvelopa salarială. De altfel a existat și o recomandare în acest sens, respectiv aprobarea salarială în limita bugetului alocat”, a declarat Alexandru Cristea, primarul comunei Ariceștii Rahtivani.

Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader a susținut ieri că din bugetul județului nu se pot face alocări pentru plata salariilor. „Noi alocăm fonduri, pe bază de parteneriate, pentru o serie de lucrări de infrastructură”, a declarat Bogdan Toader.

 

Social
  • Luni, 22 Ianuarie 2018
  • De Andra Ilie

Ninge în Prahova. Când expiră codul galben

Prahova se află sub cod galben de lapoviță și ninsoare și vânt puternic. Avertizarea meteo, valabilă în special pentru zona de munte a județului expiră luni seară, la ora 22:00. În această perioadă,...

Eveniment
  • Duminică, 21 Ianuarie 2018
  • De Mihai Popescu

Incendiu într-un apartament din Ploiești. UPDATE

Un apel la 112 a anunțat în jurul orei 16:00 că într-un apartament din Ploiești a izbucnit un incendiu. Potrivit primelor informații, apartamentul este situat într-un imobil de pe strada Torcători. La fața...

Viața Prahovei
  • Duminică, 21 Ianuarie 2018
  • De Roxana Tănase

Cod galben de ceață în Prahova

După perioada de ploi, lapoviță și ninsori, Prahova se află sub cod galben de ceață, potrivit meteorologilor, care au emis o atenționare valabilă până la ora 11.00. Ceața, spun meteorologii, determină...