Inkedbf9f9415-e704-4c90-be13-de535806c549_LI.jpg

Creşterea salariilor din instituţiile publice subordonate primăriilor a stârnit un val de reacţii şi indignare din partea opiniei publice. Nivelul de salarizare a ajuns să îi facă invidioşi atât pe corporatişti, cât şi pe antreprenorii care chiar produc plus valoare.

 

Observatorulph.ro a publicat seria modificărilor salarile din primării şi instituţiile din subordine, fără a pune în discuţie şi oportunitatea lor. Asta până acum, pentru că începând de astăzi, apelăm la studii de caz, care arată că aceste majorări nu sunt justificate în toate cazurile. Comentariile oamenilor sunt o dovadă a faptului că indignarea are fundament real, aceşti oameni fiind cei care suportă efortul bugetar uriaş.

Bugetarii din segmentele aduse în discuţie, aşteptau de ani buni majorări salariale. În multe sectoare salariile erau jenant de mici, în raport cu necesităţile oamenilor. Nu este de comentat necesitatea majorărilor, ci felul în care aceastea se fac, la grămadă, fără o evaluare corectă a activităţii angajaţilor sau a oportunităţii menţinerii anumitor posturi în schema de personal. În primul rând, plecăm de la premisa că, pentru a avea o administraţie mai puţin coruptibilă, aceasta trebuie plătită decent. Nu poţi emite pretenţia de a avea un funcţionar public, neafectat de greţuri sau de propria importanţă, dacă acesta nu este plătit corespunzător. Mai mult decât atât, tentaţia acestuia de a pretinde legendara şpagă trebuie să dispară. Dar toate acestea nu sunt decât bazele de bun simţ care trebuie să guverneze relaţia contribuabil – funcţionar public. Partea bună a acestor majorări este că dispare scuza: „sărăcuţii... sunt atât de aroganţi, pentru că sunt prost plătiţi...” De acum cresc şi aşteptările în privinţa relaţiei pe care o au cu cei care le asigură salariile.

Îi excludem din start, din discuţie, pe cei de bună-credinţă, cei care îşi fac treaba cu conştiinciozitate, indiferent de condiţii. În fond, nimeni nu i-a obligat să ocupe aceste posturi, fiind exclusiv opţiunea proprie în orientarea profesională, însă nici nu-i putem lăsa să trăiască cu salarii mizere. Este nevoie de acel echilibru de bun-simţ, care să ţină însă cont şi de capacitatea comunităţii de a susţine astfel de venituri.

 

Din această discuţie nu trebuie să lipsească felul în care s-au făcut şi se fac angajarile în primării şi în anexele acestora. Nu de ascundem după deget când vorbim despre nepotisme, amantlâcuri, obligaţii de partid, sau plasări are unor indivizi care să răspundă la comenzi. Nu toţi angajaţii sunt din această categorie, deci cei care sunt în regulă, nu au de ce să se simtă lezaţi.  

Am analizat scheme de personal din mai multe instituţii, oprindu-ne astăzi la Regia Autonomă de Servicii Publice Ploieşti. Obiectul de activitate al R.A.S.P. Ploiesti a fost stabilit in conformitate cu prevederile Hotararilor Consiliului Local nr. 114//2 8.06.2002, 43/30.03.2004, 161/29.09.2005 si 302/18.12.2006 având la bază sarcinile ce revin autorităţilor publice locale privind cadrul juridic unitar pentru organizarea, monitorizarea şi controlul funcţionării serviciilor de gospodărie comunală: servicii publice de alimentare cu energie termică, de alimentare cu apa, de canalizare, de colectare si epurarea apelor uzate, de salubrizare, de iluminat public la nivelul municipiului. Mai pe înţelesul tuturor, RASP-ul este interfaţa municipalităţii în relaţia cu operatorii de servicii publice, oferind totodată şi o serie de servicii pentru cetăţeni. La finalul acestui material găsiţi schema de personal şi repartizarea pe departamente. Nu discutăm în acest capitol despre salarii majorate sau nemajorate, ci despre utlititatea unor posturi şi atribuţiile de serviciu ale persoanelor care le ocupă. Numele celor care acum ocupă aceste posturi nu sunt importante, atât timp cât discuţia se poartă pe utilitatea postului în sine, indiferent de către cine va fi ocupat.

Ne-a atras atenţia Biroul Management Integrat, având un şef birou şi un subordonat (inspector de specialitate). Pentru a nu minimaliza importanţa postului de şef serviciu al acestui birou, am luat de bun chiar raportul de activitate al persoanei care ocupă funcţia. Concluzia: două pagini, multe cuvinte şi patru activităţi, care merită rezumate în cele ce urmează. Pe prima pagină găsim " Evidențierea, repartizarea corespondentei...." O astfel de activitate, extrem de laborioasă, presupune menţionarea într-un registru a 3 hârtii şi… cam atât.  La acordarea de consultanţă (al 3 le-a rând de pe prima pagină), gurile rele spun că înseamnă bârfa de rigoare într-o astfel de instituţie. Concret, nu găsim cuantificată această activitate; cine şi pentru ce ar fi primit consultanţă de specialitate, din partea biroului management integrat? Tot în atribuţii intră şi “Organizarea ședinței de lucru” – concret, angajatul face niște copii ale unor documente, întocmite de colegii din alte departamente. Cea de a patra activitate, fără de care instituţia nu poate să respire, este " difuzarea dispoziției primarului". Cu alte cuvinte, a primit o dispoziţie şi o dă print-o comunicare colegilor.

 

În cazul în care sunteţi deja îngrijoraţi de câte are de făcut şeful de la management integrat, avem o veste bună: toate acele activităţi sunt prestate de către subaltern… inspectorul de specialitate.

A fost doar un prim exemplu dintre zecile care vor urma. Dacă aşa se justifică majorarea unui salariu de aproximativ 3000 de lei, atunci considerăm că este bine să ştie şi contribuabilul pe ce dă banii, deşi el doar dă, neavând şi un cuvânt de spus în privinţa cheltuirii lui.

Observatorulph.ro este de acord cu un nivel decent de salarizare în toate domeniile de activitate, însă în paralel, considerăm oportună punerea în discuţie a oportunităţii acestor majorări, mai ales în cazul posturilor unde se taie cu succes frunză la câini. În plus, insistăm şi pentru modificarea programului de lucru în relaţia cu contribuabilii, astfel încât , fără a intra în contradicţie cu codul muncii, funcţionarii publici să aibă un program de 8 ore/zi şi faptic, nu doar pe hârtie. 

 

Inked9b255760-2c26-4b22-99c0-a49f5820fae7_LI.jpg

304e1ed8-aa3e-4d5a-949f-4fd0be345523.jpg

6a6b8e86-8e78-4b3a-9726-7685023175d4.jpg

Inkedbf9f9415-e704-4c90-be13-de535806c549_LI.jpg

 

Social
  • Marți, 23 Ianuarie 2018
  • De Observatorul Prahovean

Miercuri, 24 ianuarie, nu se învață

Abia reveniți din vacanța de iarnă, elevii au parte de o nouă zi liberă miercuri, 24 ianuarie. Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită pe data de 24 ianuarie, este inclusă din 2016 pe lista...

Social
  • Marți, 23 Ianuarie 2018
  • De Observatorul Prahovean

Acțiuni de deszăpezire la Ploiești

Primăria Municipiului Ploiești, prin Regia Autonomă de Servicii Publice Ploiești și operatorul de salubritate Rosal, a derulat, în perioada 20-21 ianuarie a.c., activități de deszăpezire și...