tarife-abonament-autobuz-tce.jpg

Aleșii locali ploieșteni se vor întruni astăzi în ședință de Consiliu Local pe tema majorării prețului la abonamentul pentru transportul în comun. Surse din Primăria Ploiești au anunțat însă că proiectul nu are aviz din partea Direcției Juridice și are aviz nefavorabil de la Direcția Economică.

 

Proiectul aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Ploiești, privind propunerea SC Transport Călători Express de majorare a abonamentului pe toate traseele de la 63 de lei la 108 lei/lună, are la bază un studiu de trafic, însă specialiștii din cadrul Primăriei Ploiești susțin că acesta nu este relevant. 

„Prin proiectul de hotărâre prezentat aprobării nu sunt duse la îndeplinire măsurile dispuse prin Decizia nr. 47/2015 a Camerei de Conturi Prahova (respectiv eliminarea abaterilor constatate rezultate din faptul că s-au aprobat și decontat din bugetul local subvenții pentru transportul public de călători care exced cadrului legal în vigoare, că subvenția de exploatare s-a acordat pentru servicii evaluate arbitrar și nu pe servicii prestate și că nu s-a respectat principiul de bază al subvenționării –asigurarea suportabilității costurilor pentru beneficiarii finali)”, se arată în raportul Direcției Economice referitor la tarifele propuse de TCE.

În schimb șeful Serviciului Juridic susține că TCE nu justifică diferența dintre costul mediu pe călătorie, de 0,82 lei, până la 2 lei cât este prețul unui bilet. 

 

„Diferența de 1,18 lei reprezintă mai mult decât prețul unui bilet cu tva, creșterea nefiind motivată. De asemenea, nu demonstrează modalitatea de calcul a numărului de călătorii pe care le efectuează: un pensionar – 93 călătorii într-o lună, 3,1 călătorii/zi, un elev/student- 120 de călătorii /lună, persoane cu dizabilități – 82 de călătorii/lună, 2,73 călătorii/zi. un abonament nesubvenționat pe toate liniile cu 132 de călătorii - numărul de călătorii/zi trebuie să fie un număr întreg, nu se pot efectua 4,4 călătorii/zi. Nu se justifică motivul pentru care a fost introdusă în Raportul de specialitate, subvenția acordată de către Ministerul Educației și Învățământului în cuantum de 50%, conform Legii 1/2011 a educației naționale, art. 84 alin 1 – Elevii din Învățământul obligatoriu, profesional și liceal/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și de transportul intern aotu, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic”, se precizează în raportul semnat de șeful Serviciului Juridic, care susține că „nu se detaliază abonamentul pentru un traseu, pentru 2 trasee și nici pentru toate traseele”.

 TCE a justificat aprobarea noului tarif la abonamente invocând studiul de trafic realizat de o firmă privată și prin faptul că acest studiu a fost realizat la solicitarea Camerei de Conturi Prahova. În plus, conducerea TCE a mai menționat că societatea de transport este la un pas de colaps, pierderile înregistrate la finele anului 2016 cifrându-se la peste 6,6 milioane de lei.

Este pentru a treia oară de la începutul anului când se propune de către TCE aprobarea majorării tarifului la abonament, de fiecare dată inițiativa fiind sortită eșecului. Ședința extraordinară de Consiliu Local este programată astăzi, la ora 14.00.