conacul-rafov.jpg

Primăria Rîfov a demarat deja o serie de discuții cu moștenitorul celebrului Conac Cantacuzino, pentru atragere de finanțare europeană în vederea consolidării și modernizării imobilului. În prezent conacul se află într-o stare avansată de degradare.

 

„Noi ne-a dori atragerea de finanțare europeană pentru consolidarea și punerea în valoare a Conacului Cantacuzino. Am avut deja o primă discuție cu actualul proprietar al conacului, care locuiește în Găgeni și chiar am discutat despre o posibilă atragere de finanțare. Acesta lucru ar permite includerea zonei într-un circuit turistic”, a susținut Paul Costin Cazanciuc, primarul comunei Rîfov.

Problema principală este însă că, Primăria Rîfov, momentan, nu se poate implica în atragerea de finanțare europeană, dat fiind faptul că autoritatea locală nu este proprietar.

 

Istoria Conacului Costache Cantacuzino a devenit celebră. Acesta a fost construit la sfârșitul secolului al XVII-lea de boierii Rîfoveni, care au dat și numele localității și, ulterior, a trecut în proprietatea familiei Cantacuzino. 

Construit în stil brâncovenesc, conacul este naționalizat în 1948, când a devenit sediul CAP-ului.  În 1992, pentru o scurtă perioadă de timp, a fost chiar sediu de primărie. Ulterior, mai bine de șapte ani, conacul a fost părăsit. Conacul a rămas în proprietatea statului până în 1999, când conacul a fost retrocedat familiei Cantacuzino.

În ultimii 27 de ani de la Revoluție aici nu au fost demarate lucrări de consolidare și reabilitare a conacului, imobilul fiind într-o stare avansată de degradare.