avocatul-poporului-adevarul.ro_.jpg

După intrarea în vigoare a Legii nr.140/2017, prin care se modifică regimul juridic al răspunderii juridice a aleșilor locali și funcționarilor din aparatul de specialitate al primarului sau al consiliului județean, corpul profesional al secretarilor de comune din România a sesizat Avocatul Poporului.

 

Propunerea a venit din partea conferențiarului universitar Mihai Apostolache, Director al Centrului de Studii și Cercetări Juridice și Socio-Administrative din cadrul U.P.G. Ploiești, care, la ședința de constituire a corpului profesional al secretarilor comunelor din România, desfășurată luna trecută în București, i-a îndemnat pe reprezentanții secretarilor comunelor din România să solicite Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la reglementările cuprinse în Legea nr. 140/2017. În temeiul art. 146 lit. d din Constituția României, Avocatul Poporului poate ridica direct excepție de neconstituționalitate în fața Curții Constituționale a României cu privire la actul normativ în discuție. De altfel, Mihai Apostolache a analizat în ziarul nostru acest act normativ încă dinainte de a produce efecte juridice și a atras atenția asupra unor greșeli de formă și de fond ale acestei legi, subliniind și aspectele de neconstituționalitate.

Documentul transmis Avocatului Poporului de către corpul profesional al secretarilor de comune din România cuprinde întreaga argumentație a conferențiarului universitar Mihai Apostolache privitoare la neconstituționalitatea extrinsecă și intrinsecă a Legii nr. 140/2017 prezentată la ședința de constituire a corpului profesional al secretarilor comunelor din România și dezvoltată într-un articol de specialitate.

 

Dacă Avocatul Poporului va da curs solicitării primite, va sesiza Curtea Constituțională cu excepție de neconstituționalitate, aceasta fiind modalitatea cea mai rapidă de sesizare a instanței de contencios constituțional.