diaconu-veronica-gorgota.jpg

Fostul subprefect de Prahova, Cătălin Stan, fostul primar al comunei Gorgota, Ioniță Veronica (foto) și Oproiescu Dumitru, fost director al ADS Prahova, au primit pedepse cu închisoarea între 3 și 6 ani pentru abuz în serviciu și spălare de bani. Decizia este definitivă.

 

Comunicatul DGA:

Curtea de Apel Ploieşti a pronunţat, la data de 29.06.2017,  hotărârea definitivă de condamnare, la pedeapsa închisorii cu executare sau cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere a  mai multor persoane, pentru săvârșirea unor infracţiunii de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani, cauză instrumentată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Prahova, la delegarea procurorului din cadrul DNA.

 

Printre persoanele condamnate se află și STAN CONSTANTIN CĂTĂLIN, fost subprefect al judeţului Prahova şi membru al comisiei tehnice din Prefectura Prahova (3 ani închisoare şi 2 ani interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică); OPROIESCU DUMITRU, fost director al Administraţiei Domeniilor Statului  (3 ani închisoare şi 2 ani interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică) și IONIȚĂ VERONICA, fost primar al comunei Gorgota, jud. Prahova – (de 6 ani închisoare şi 3 ani interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică).

Totodată, instanța a menţinut condamnarea, din primă instanţă, a două persoane juridice la amendă penală în sumă de 200.000 lei fiecare şi la pedepse complementare pentru comiterea infracțiunii de spălare a banilor.

          În cauză, paguba în dauna statului s-a ridicat la circa 20 milioane euro, ca urmare a retrocedării, în mod ilegal, a unor suprafețe totale de 250 ha de terenuri agricole.

          În latura civilă a procesului penal, instanța a decis restituirea către Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti a unor suprafețe de teren, precum și obligarea inculpaților la plata unor sume de bani de ordinul milioanelor de euro către aceeași instituție de învățământ, bani rezultați în special din vânzarea terenurilor obținute ilegal.

          În cauză, pentru recuperarea prejudiciului, instanța a menținut măsura sechestrului asigurator asupra unor bunuri deținute de inculpați.

          Cauza penală a fost iniţiată ca urmare a informării Direcției Naționale Anticorupție de către D.G.A - Serviciul Teritorial Anticorupţie Ploieşti - Biroul Anticorupţie pentru Judeţul Prahova, în cursul anului 2007, ofițerii de poliție ai acestei structuri fiind delegați să efectueze acte de procedură penală.  

În fapt, în cursul anului 2006, Ioniță Veronica, primar al comunei Gorgota, jud. Prahova, Radu Sofia şi Vasile Tudora, secretar, respectiv referent contabil la aceeaşi institutie, prin îndeplinirea în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au favorizat-o pe Stoian Mariana, din Bucureşti, să obţină în mod ilegal o suprafaţă totală de 250 hectare teren.

Astfel, Stoian Mariana, în complicitate cu angajaţii Primăriei comunei Gorgota, a întocmit, în fals, în parte, cu ajutorul unei maşini de dactilografiat aparţinând primăriei menţionate, un număr de cinci testamente având ca titulari persoane decedate, care deţineau în proprietate suprafeţe mari de pământ, ce au fost naţionalizate de regimul comunist şi pentru care nu fuseseră formulate cereri de retrocedare. Aceste cinci testamente au fost întocmite pentru beneficiarii: Teodoru Petruţa, sora Marianei Stoian, Stoian Steliana, soacră, Diaconescu Viorel, Dumitrache Vasile și, respectiv, Nicolae Valentin, cunoştinţe ale acesteia.

Pe baza acestor documente false, respectiv copii xerox ale testamentelor arătate, pe care cele trei angajate ale Primăriei au menţionat "Conform cu originalul", Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor a decis, în mod abuziv, prin hotărârea nr. 4533 din 22 iunie 2006, emiterea de titluri de proprietate, pentru suprafețe de câte 50 de hectare de teren fiecare persoană beneficiară, amplasamente ce au fost stabilite pe terenuri agricole ce aparţineau Fermei de Cercetare Producţie Agricolă Stoeneşti, aflată în administrarea Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti conform H.G. 2155/30.11.2004.