casa-compozitorului-paul-constantinescu.jpg

Casa compozitorului Paul Constantinescu, din Ploiești, a fost construită în anul 1873. Structura de rezistență a clădirii a fost afectată de cutremurele din 1940, 1977, 1986 și 1990. Consiliul Județean Prahova intenționează să obțină finanțare europeană pentru reabilitarea clădirii.

La mai bine de 140 de ani de la construirea casei compozitorului Paul Constantinescu se impun lucrări imediate pentru reabilitarea clădirii, care în prezent este muzeu.

În pereții clădirii au apărut fisuri, însă sunt vizibile și dislocări ale cornișei. Deteriorate sunt și învelitoarea de tablă, jgheaburile și burlanele, iar multe dintre elementele decorative sunt în mare parte deteriorate.

Vorbim despre o construcție reprezentativă a secolului XIX, inclusă în patrimoniul cultural, care se remarcă prin zeci de elemente arhitecturale, care, în mare parte, s-au deteriorat.

Peste 10 milioane de lei vrea să obțină administrația județeană pentru restaurarea, consolidarea și reamenajarea casei compozitorului Paul Constantinescu din Ploiești.

Imobilul, în care în prezent funcționează Muzeul Paul Constantinescu, a fost ridicat pe un teren în suprafață de peste 1.000 mp. Reabilitarea construcției va include subsolul, parterul și mansarda clădirii, dar și restaurarea arhitecturală, restaurarea tâmplăriei originale, restaurarea vitraliilor și refacerea suprafețelor vitrate gravate, precum și intervenții la instalațiile de alimentare cu energie electrică, sanitare și instalații termice.

Aleșii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru restaurarea clădirii, valoarea estimativă fiind de peste 10,2 milioane de lei cu TVA.

Imobilul este înscris în Lista monumentelor istorice, fiind inclus în circuitul cultural istoric din județul Prahova.