chioscuri-gara-sud-trotuar.jpg

În plin scandal legat de terasele din Ploiești, imaginea din fața Gării de Sud este una dezolantă. În caz de incendiu în interiorul gării accesul pompierilor este blocat de chioșcurile amplasate chiar pe trotuarul din fața clădirii.

Zona din fața Gării de Sud a devenit una predestinată buticurilor de tot felul, care au apărut precum ciupercile după ploaie. Prin urmare aici se vând produse de patiserie, pâine, reviste, tot felul de obiecte de uz caznic și de îmbrăcăminte. Aspectul chioșcurilor lasă însă mult de dorit.

„Ferească Dumnezeu de vreun incendiu, că pompierii nu au cum intra în incinta gării din cauza dughenelor”, ne-a reclamat astăzi un ploieștean, supărat că zona de la Gara de Sud arată deplorabil. „Nu pot să-mi dau seama cine eliberează autorizații pentru amplasarea chioșcurilor în această zonă. Este rușinos ca un oraș ca Ploieștiul să permită așa ceva. În plus, chiar pe trotuar au fost amplasați stâlpi pentru interzicerea accesului, fără a se întreba cineva ce se întâmplă în caz de incendiu. Pompierii practic nu au acces în zona gării din cauza chioșcurilor, a stâlpilor și a taxiurilor parcate. Chioșcurile au apărut inclusiv în zona trecerii de pietoni”, a semnalat la redacție ploieșteanul, care ne-a transmis mai multe fotografii din zonă.

 

În urmă cu mai bine de 13 ani, administrația locală a demarat o acțiune de desființare a chioșcurilor amplasate pe domeniul public. Întreaga operațiune a fost însă sistată, lucru care a permis ca, în scurt timp, Ploieștiul să se transforme iar într-un oraș plin de chioșcuri. 

Mai grav este că, până anul viitor, lucrurile nu se vor schimba. Aleșii locali au aprobat la începutul săptămânii un proiect prin care termenul până la care deținătorii de chioșcuri sunt obligați să le modernizeze a fost prelungit până în luna iunie 2018.

Separat, administrația locală a anunțat că pregătește un proiect pentru reconfigurarea zonei. proiectul figurează pe lista de priorități pentru accesarea de fonduri europene, fiind legat de modernizarea tronsonului de la Gara de Vest - Gara de Sud. Dar, din păcate, până la această oră nu există un răspuns clar dacă proiectul va primi finanțare sau nu.

Gara prin care au trecut toți regii României

Gara de Sud este prima gară a Ploieștiului. La momentul construirii, în 1872, Gara din zona de sud a orașului fiind una dintre cele mai mari clădiri ale orașului. Toți regii României au trecut, cel puțin o dată, pe la Gara Ploieștiului cum se numea în urmă cu aproape 145 de ani. Și asta pentru că, timp de aproape șapte decenii, între 1872 şi 1938, trenul a fost mijlocul de deplasare favorit al familiei regale. 

Memorabilă este și primirea oficială a Țarului Alexandru al II-lea, tot în Gara Ploieștiului, pe 25 mai 1877. La apariția trenului imperial, salutul de primire a fost marcat printr-o salvă de tun, intrarea împăratului fiind imortalizată pe coperta revistei „Le Journal Illustre”, din Paris. 

chioscuri.jpg

 

gara-sud.jpg

gara-sud-chioscuri.jpg

chioscuri.jpg