sedinta-primaria-ploiesti.jpg

Ședința a avut loc vineri după-amiază la Sala de protocol a Prefecturii Prahova, în prezența autorităților locale, precum și a reprezentanților Prefecturii Prahova și ai Consiliului Județean.

Totul a fost generat de faptul că, din ianuarie 2017, potrivit unei hotărâri de Guvern, la nivelul fiecărei localități, trebuie instituită taxa de mediu, conform normativelor europene. Acest lucru nu s-a întâmplat încă în Prahova, fapt care a generat anumite blocaje, având în vedere că această taxă de mediu trebuia încasată de administratorii rampelor de gunoi. Autoritățile centrale au promis că acest aspect va fi reglementat, lucru care nu s-a întâmplat, taxa de mediu rămânând în vigoare.

În urma unor discuții care au durat mai bine de trei ore, autoritățile locale și județene au anunțat că taxa de mediu se va regăsi în tariful perceput fiecărui cetățean. Potrivit președintelui Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, luni va fi convocată o ședință pentru aprobarea proiectului, ulterior urmând să fie aprobate hotărâri de Consiliu Local pe această temă.

„Luni vom avea ședința prin care aprobăm includerea acestui tarif nou în tariful deja stabilit”, a susținut Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, precizând că „din păcate, aceasta este situația. Este o lege în vigoare. Este o taxă impusă de către Uniunea Europeană și nu avem cum să evităm plata acestei taxe”.

La rândul său, primarul municipiului Ploiești, Adrian Dobre, a susținut că ședința de astăzi a vizat „metodologia de introducere a taxei de mediu, cunoscută ca taxa de rampă”.

„Din ianuarie 2017, conform unei legi, a fost introdusă o taxă de rampă de 80 de lei/tonă, pe care fiecare cetățean, raportat la cantitatea de gunoi menajer care ajunge la rampă trebuie să plătească. Nu este o majorare de tarif impusă de operator, nu este o majorare de tarif impusă de autoritatea locală, în speță de Primăria Ploiești, ci este o taxă impusă de către Guvern, printr-o lege”, a precizat Adrian Dobre, primarul municipiului Ploiești.