castelul-breaza.jpg

După protestul mai multor locuitori din Breaza, care s-au arătat îngrijorați că parcul și Castelul Brâncoveanu ar urma să dispară, autoritățile județului promit că se vor implica pentru ca acest lucru să nu se întâmple.

Deși castelul se află pe raza administrativ - teritorială a localității Breaza, acesta este în proprietate privată. Prin urmare prima propunere a vizat demararea procedurilor pentru ca acest castel de la Breaza să fie trecut pe lista monumentelor. Un alt aspect este legat de copacii din parc.

Citește și: Protest pentru salvarea Castelului Brâncoveanu din Breaza. Un supermarket ar urma să-i ia locul

Problema a fost readusă în discuția Consiliului Județean Prahova de către consilierul județean Soiu Mihail Iulian. 

La Breaza a fost organizat chiar și un protest pentru ca această clădire să fie trecută pe lista monumentelor istorice. Organizatorii protestului, reprezentanți ai societății civile, au solicitat practic administrației locale să dea dovadă de preocupare și să demareze în regim de urgență procedura pentru includerea clădirii pe lista monumentelor istorice. 

Construit de Gheorghe Bibescu (1843-1848), pe locul unui fost conac aparținând Cantacuzinilor, potrivit consilierului județean Mihail Sovu, castelul a avut o poveste destul de zbuciumată. Clădirea a fost confiscată de comuniști și transformată, pentru o bună bucată de timp, în spital TBC. După Revoluție, Castelul a fost retrocedat alături de o parte din terenuri. O parte din aceste terenuri, care aveau destinația de parc, au fost cedate primăriei. Apoi, clădirea a fost vândută de moștenitorii de drept, alături de o altă parte de teren. În ciuda arhitecturii și a faptului că aici a locuit prințul Mihail Bibescu Basarab Brâncoveanu, clădirea nu figurează pe lista monumentelor istorice, existând riscul, în orice moment, să fie demolată.