bani-bugete-primarii.jpg

Sarcină grea în aceste zile pentru cele 104 primării din Prahova. Autoritățile locale trebuie să supraviețuiască în ciuda faptului că nu au bugetele locale aprobate.

Situația este generată de faptul că, mai mult ca în alți ani, aprobarea bugetului de stat a întârziat extrem de mult, iar cele mai multe autorități administrativ-teritoriale deja au estimat că, în cel mai fericit caz, bugetele locale vor fi aprobate la finele lunii martie.

Raționamentul este unul simplu. Bugetele locale se aprobă obligatoriu în termen de 45 de zile de la aprobarea bugetului de stat. Asta înseamnă că după aprobarea bugetului de stat, fiecare primărie, potrivit legii, trebuie să lanseze, în dezbatere publică, pentru 30 de zile, proiectele care vizează bugete locale.

„Momentan supraviețuim cu a 12-a parte din bugetul pe anul trecut, conform legii. Prin urmare nu avem voie să angajăm niciun fel de cheltuială pe parte de investiții și ne limităm numai la plata salariilor, precum și la plata utilităților”, a susținut unul dintre primarii prahoveni.

Citește și: Bugetul necesar pentru o instituție din Prahova aproape jumătate din bugetul județului

Ieri, la Prahova, au început primele discuții pe tema bugetului județului, dar până la aprobarea bugetului de stat nu se poate face nimic nici pentru aprobarea bugetului județului.