Prima dezbaterea pe tema bugetului județului, ședință care a avut loc marți la Sala de 200 de locuri a Palatului administrativ, s-a axat în special pe prognoza încasărilor și cheltuielilor pe anul 2017.
Bugetul județului pe anul 2016 a fost de peste 473 milioane de lei, sumă care se va regăsi cu aproximație și în 2017. Singura diferență este că influența cheltuielilor salariale este mult mai mare, ca urmare a creșterilor salariale care au intrat în vigoare la 1 februarie 2017.
Există însă și câteva situații aparte. De exemplu bugetul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Prahova, instituție aflată în subordinea CJ Prahova, va cunoaște cea mai mare majorare în acest an de la 213.579,86 mii lei la peste 230.000 mii lei, suma reprezentând aproape 50% din bugetul județului, fonduri care vor veni în mare parte și de la bugetul de stat. Trebuie precizat că instituția are un număr mare de angajați, existând nu mai puțin de 11 centre de protecție în județ, atât pentru persoane adulte, cât și pentru copii. Totodată, o influență majoră în buget, se va regăsi ca urmare a creșterilor salariilor din 2016.
Analiza de astăzi a inclus însă și o imagine de ansamblu a ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Astfel, în decembrie 2016, fondul de rezervă la dispoziția Consiliului Județean a fost majorat cu suma de 9.488,50 mii lei, sumă reprezentând alocațiile bugetare retrase din bugetul D.G.A.S.P.C. (5.200,00 mii lei), precum și fondurile nerepartizate din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, (4.134,50 mii lei), dar și creșterea de venituri, (154,00 mii lei).
Problema este că excedentul de anul trecut nu va putea fi folosit pentru parteneriatele cu localitățile din Prahova, ci va merge pe investiții proprii. Prin urmare, unul dintre aspectele discutate astăzi a vizat proiectele prioritare, proiecte care se regăsesc și în strategia de dezvoltare a județului pentru perioada 2014 – 2020, respectiv extinderea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Ploiești, precum și realizarea unei clădiri unde să fie comasate secțiile exterioare de la Județean, dar și o serie de proiecte de infrastructură.
Trebuie însă precizat că bugetul trebuie structurat astfel încât să acopere și creștere salarială cu 20%, de la 1 februarie 2017, pentru angajații CJ Prahova. La această oră, organigrama Consiliului Județean Prahova prevede 235 de posturi, 191 fiind funcții publice (26 de conducere), iar 41 fiind funcții contractuale.