salina-slanic.jpg

Salina Slănic Prahova (mina Unirea) a fost deschisă vizitării după anul 1970, fiind considerată cea mai mare mină din Europa.

La scurt timp după ce mina Unirea a fost deschisă vizitării, aici s-a înființat și o bază de tratament, având în vedere efectele terapeutice asupra sănătății. De altfel, pe vremea lui Ceaușescu la baza de tratament era aglomerație tot timpul anului. Microclimatul constant, temperatura de 13º C, umiditatea aerului de cca.60% și aerosoli salini au făcut ca Mina Unirea să fie recomandată de către medici în special în cazul bolilor respiratorii. 

Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a declarat pentru Observatorulph.ro că instituția pe care o conduce intenționează să preia mina turistică având în vedere că autoritățile au posibilitatea, în acest moment, de accesare de fonduri europene pentru investiții în dezvoltarea stațiunilor.

„Am demarat demersuri în acest sens și în urmă cu un an, însă la acea dată nu s-a reușit nimic. Ne-am propus să transmitem o adresă Ministerului Economiei în acest sens și insistăm pentru preluarea minei turistice, cu atât mai mult cu cât putem demara proiecte pentru atragerea de finanțare europeană”, a susținut Toader. 

Adâncimea minei Unirea este de 208 m. 

 

Amenajarea minei, susțin autoritățile, ar urma să conducă la atragerea unui număr mult mai mare de turiști și, implicit, la dezvoltarea zonei.

În acest moment accesul în mina Unirea se realizează cu ajutorul unor autobuze.