pacr-industrial-fuziune-barcanesti.jpg

Proiectul de fuziune prin absorbție a fost promovat încă de anul trecut, după o perioadă lungă de tatonări, având în vedere că au fost puse în balanță avantajele și dezavantajele.

Cele două parcuri industriale au depus toți pașii pentru fuziune, însă până acum au funcționat ca două entități distincte. Anul trecut de altfel, subiectul a trezit noi controverse, Consiliul de Administrație al Parcului Industrial Ploiești argumentând că o astfel de procedură va genera pierderi pentru Parcul Industrial Ploiești.

Citește și: Probleme cu fuziunea dintre parcurile industriale Ploiești și Bărcănești

Principala problemă semnalată a fost că fuziunea ar însemna preluarea bunurilor, în speță a terenurilor, dar și a pierderilor aferente anului 2015, care ar urma să fie acoperite din prima de fuziune. Pe de altă parte chiar după preluarea terenurilor se pune problema legată de viabilizarea acestora, știut fiind faptul că investitorii pot fi atrași numai dacă există infrastructura aferentă (gaze, apă, iluminat), lucruri extrem de costisitoare, pe care, în urma fuziunii, trebuie suportate de către Parcul Industrial Ploiești. În plus, dacă la înființarea primelor parcuri industriale în Prahova au existat facilități fiscale, de data aceasta nimeni nu are certitudinea că acestea vor fi oferite și în prezent.

Citește și: În Prahova ar putea fi înființate trei noi parcuri industriale

Parcul Industrial Bărcănești, cu capital public şi acţionar unic Consiliul Judeţean Prahova, a fost înființat în anul 2013. Este vorba despre o suprafață de 89 ha situat în comuna Bărcăneşti, sat Tătărani. Titlul de parc industrial a fost obținut în anul 2014. Interesant este că că la acea dată autoritățile au anunțat că pe o suprafață din parcul de la Bărcănești ar urma să fie realizat un centru de comandă pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova. Planurile însă au rămas pe hârtie.

În prezent, societatea se află în procedură de fuziune prin absorbție de către S.C. Ploiești Industrial Parc S.A, urmând ca decizia să fie luată de către Instanță, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Prahova.