ploiesti-excedent-buget.jpg

Ploieștiul figurează pe lista primăriilor cu excedent din 2016, în valoare de aproape 10 milioane de euro. Vă propunem astăzi o radiografie a modului cum a fost structurat bugetul în 2016.

Ce a condus la un asemenea excedent, istoric am putea spune pentru Ploiești? Ei bine, pentru acest lucru ar fi nevoie de o radiografie a anului 2016.

La începutul anului trecut, ca urmare a nefinalizării la timp a lucrărilor cu fonduri europene, bugetul Ploieștiului a fost structurat în așa fel încât cheltuielile de funcționare să fie mult mai mici. Iar la acest capitol au fost văduvite inclusiv instituțiile din subordinea bugetului local. Să ne amintim faptul că pentru anumite servicii prestate nu s-au mai efectuat plăți la începutul anului.

Citește și: Buget de criză la Ploiești! Reduceri drastice, compartiv cu 2015

Începutul de an a început prin urmare și cu reducerea alocărilor către anumite instituții din subordinea Consiliului Local. Să ne amintim numai că alocările pentru salarii au fost realizate numai pentru primele șase luni, iar contextul a fost unul extrem de alambicat, având în vedere că, pe de o parte, finalizarea proiectelor europene urmau să fie suportate din bugetul local. Totul a culminat cu un împrumut în valoare de 150 de milioane de lei.

Citește și: Ce vrea primăria să facă din viitorul credit de 150 de milioane de lei

Suma acceptată la plată a fost însă de 78 de milioane de lei, fix suma necesară pentru finalizarea proiectelor europene.

Citește și: Primăria Ploiești se împrumută 78 de milioane de lei

De abia după șase luni de la începutul anului 2016 urma să se vadă efectul bugetelor subdimensionate. Atunci a început să iasă la iveală anumite anomalii decise în primele șase luni ale anului 2016: scandalul legat de neplata salariilor la CSM Ploiești, dar și neplata anumitor servicii.

Citește și: Scandal la Consiliul Local Ploiești! Proiect prorogat - VIDEO

Astfel, de abia în iulie 2016, oamenii s-au dezmeticit și au constatat cu stupoare că serviciul de dezinsecție și deratizare era blocat de mai bine de trei luni. Și nu era singura constatare. Mai multe facturi au fost refuzate la plată, iar de aici până la un blocaj general a fost numai un pas. Situația s-a reglementat spre finele anului 2016, când deja pe rolul instanțelor erau multe dosare în care municipalitatea era obligată la plata sumelor restante. Iar dacă cineva își închipuie că efectele începutului de an nu se vor resimți și în acest an se va înșela. Să nu uităm că încă sunt pe rol dosare legate de obligarea la plată a municipalității pentru anumite servicii, dar și dosare ale unor angajați care în decursul anului trecut nu și-au luat salariile.

Prin urmare, se explică de ce, la finalul anului 2016, Primăria Ploiești figura cu un excedent de 45 de milioane de lei, iar dacă cineva își arogă vreun merit acela nu există. Asta pentru că nu este benefic să ai un excedent în condițiile în care, din buget trebuie să achiți dobânzi și comisioane pentru credite.

„Am înregistrat un excedent de aproximativ 45 de milioane de lei, 70% din acesta provenind din nerealizarea cheltuielilor prevăzute, la secțiunea de funcționare, pentru salarii și bunuri și servicii. În acest an, ca urmare a deciziilor luate la nivel central, cresc salariile pentru mai multe categorii de bugetari. Vorbim despre o creștere de 20% pentru salariații din administrația locală și una de 50% pentru artiști, plus majorarea salariului minim, lucru care se va resimți în bugetul local pe 2017”, a susținut recent Adrian Dobre, primarul Ploieștiului, precizând că excedentul va fi direcționat pentru capitolul dezvoltare. (Vezi AICI contul de execuție pe 2016 al Primăriei Ploiești)

Citește și: Bugetul Ploieștiului, afectat de creșterile salariale

După aprobarea bugetului de stat, cât mai grabnic ar urma să fie supus dezbaterii bugetul local al Ploieștiului. Pe lângă creșterile salariale să nu uităm că o altă sursă de finanțare a fost diminuată la Ploiești. Este vorba despre taxele și impozitele locale care, de la 1 ianuarie, vizează o reducere de 10% comparativ cu anul trecut. Totodată, de la 1 februarie, o serie de taxe speciale au fost eliminate.

Citește și: Lista taxelor eliminate de Primăria Ploiești de la 1 februarie

Așadar, evoluția bugetului în 2017 va fi una extrem de delicată, cu atât mai mult cu cât municipalitatea trebuie să achite în continuare dobânzi și comisioane către bănci, ca urmare a creditelor efectuate nu neapărat în 2016 ci în anii trecut, la Alpha Bank, BCR, BRD și CEC Bank. În în cele mai multe cazuri termenul final de returnare este prin 2029, adică fix peste 12 ani (Vezi AICI)