Povestea eșecului legat de preluarea Casei Căsătoriei

0
casa casatoriei

casa casatoriei

De mai bine de 15 ani, autoritățile locale și, recent, autoritățile județene promit preluarea Casei Căsătoriei de pe Bulevardul Independenței din Ploiești. În tot acest timp, la Ploiești au fost efectuate mai multe rapoarte de evaluare, bineînțeles pe bani publici, și au fost înființate de Consiliul Local peste cinci comisii de negociere.

Considerată o clădire emblematică pentru Ploiești, pe vremuri locuința lui Radu Stanian, „singurul primar al Ploieștiului cu statuie pe bulevard” – cum le plăcea unora să spună – Casa Căsătoriilor a rămas în memoria multor ploieșteni ca fiind locul unde, aproape 40 de ani, și-au legat destinele sute de mii de tineri. 

În noiembrie 2001, moștenitoarele de drept ale imobilului au depus o cerere de restituire a imobilului, cerere respinsă, în 2004 fiind emisă dispoziție de acordare de despăgubiri bănești în valoare de 14.220.000.000 lei. Dispoziția emisă pe vremea primarului Emil Calotă a fost atacată în instanță, iar un an mai târziu, Curtea de Apel Ploiești a dispus retrocedarea în natură a clădirii proprietarilor de drept, respectiv Ioanei Doina Buse și Marinei Cernok, cu mențiunea că timp de trei ani nu se va schimba destinația.

Primăria Ploiești a demarat la acea dată primele negocieri pentru preluarea imobilului. În iulie 2006, o nouă hotărâre de Consiliu Local viza aprobarea raportului de expertiză realizat de Oficiul Public Proiect. Valoarea estimată a Casei Căsătoriei de pe Bulevardul Independenței era de 535.125 de euro. (HCL 207/2006)

La acea dată, proprietarii de drept au solicitat pentru imobil 700.000 de euro. Numai că, la scurt timp, Primăria Ploiești a fost notificată. Prețul de vânzare al clădirii nu mai era de 700.000 de euro, ci de 900.000 de euro. Comisia de negociere stabilită prin hotărâre de Consiliu Local a propus ca imobilul să fie achiziționat la suma inițială de 700.000 euro, în baza unui nou raport de evaluare. Oferta a fost însă refuzată. Trebuie precizat că negocierile s-au blocat, aleșii preferând însă ca pentru clădire să plătească o chirie noilor proprietari, având în vedere că imobilul fusese vândut acestei firme. Chiria a fost stabilită la 9.573,55 lei. 

Anul 2008 a readus în atenție un alt moment. Primarul Emil Calotă a pierdut alegerile, în funcția de edil fiind numit Andrei Volosevici. Câteva luni mai târziu, în atenția Consiliului Local Ploiești, a revenit subiectul legat de Casa Căsătoriilor. Asta pentru că  respectivul contract dintre Serviciul Public de Stare Civilă și firma care a achiziționat clădirea a expirat în data de 23 noiembrie 2008, dată la care, prin hotărâre de Consiliu Local, s-a propus alocarea unui spațiu corespunzător pentru arhiva deținută aici. (HCL 304/2008). În noiembrie 2008, sediul Serviciul de Stare Civilă era mutat la intrarea G a Palatului Administrativ.

Ideea legată de achiziționarea clădirii nu a fost abandonată, fiind reluată de fostul primar Iulian Bădescu. Ca și în mandatul celorlalți doi foști edili, Consiliul Local a aprobat înființarea unei comisii de negociere. Numai că, în 2013, prețul solicitat pentru clădire era deja cu mult mai mare. Municipalitatea practic a pierdut banii pe un nou raport de evaluare, iar aleșii locali au pierdut timpul cu noi discuții care nu au condus la nicio finalitate.

Citește și: Vezi cât cer proprietarii pe Casa Căsătoriilor din Ploieşti

Municipalitatea ploieșteană și-a recunoscut eșecul, lansându-se într-o altă afacere imobiliară, prin achiziționarea clădirii de peste drum, a GDF Suez. Iar afacerea nu s-a dovedit una prea bună.

Citește și: Primăria Ploiești a plătit mai mult pentru Casa Căsătoriilor decât a cerut GDF Suez

În 2015, Consiliul Județean Prahova a anunțat că intenționează ca, din bugetul județului, să achiziționeze Casa Căsătoriilor, urmând ca aceasta să fie reabilitată cu fonduri europene.

Citește și: Consiliul Judeţean Prahova vrea să cumpere fosta Casă a Căsătoriilor

Primul pas a fost efectuarea unui raport de evaluare. Potrivit noii evaluări, a anunțat președintelui CJ Prahova, valoarea imobilului este de 666.000 euro, cu mult mai mică față de valoarea solicitată de proprietari.

Citește și: Expertiza pentru Casa Căsătoriei a fost finalizată! Șanse mici de preluare în patrimoniul CJ Prahova

Concluzia? Autoritățile nu cred că această clădire va mai fi achiziționată pentru a trece în patrimoniul județului, date fiind sumele avansate. Cât despre ploieșteni un lucru este cert. Nostalgicii cred că este vorba despre un eșec al autorităților care, de-a lungul timpului, nu au reușit să ajungă la un consens.

În schimb, cei care trec prin fața clădirii au un alt scenariu sumbru.

„În scurt timp, dacă nu se vor lua măsuri, dacă nu vor fi efectuate lucrări de reabilitare, clădirea va avea aceeași soartă precum Casa Lumânărarului, care s-a prăbușit sub privirile indolente ale autorităților”, era de părere un trecător.

 

 

 

 

 

 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

CLICK PENTRU A COMENTA

Comentariul tău
Numele tău