scandal adi ploiesti

La Ploiești, prin introducerea taxei de mediu la rampă, tariful de salubritate ajunge la 7 lei/ persoana/luna în timp ce la Vălenii de Munte, potrivit calculelor estimative, ar ajunge la 9 lei/persoană/lună . 

 

Cei mai multi primari au propus la ședința ADI Deșeuri, amânarea aprobării tarifului care include și taxa de mediu. Mulți dintre edili au dat vina pe ADI că, la momentul stabilirii noilor tarife taxa de mediu nu a fost inclusă în preț, pentru că nu existau normele de aplicare.

Primarul din Podeni a anunțat că are propriul serviciu de salubritate și că vrea să iasă din ADI. Primarul din municipiul Ploiești, Adrian Dobre, a propus amânarea aprobării tarifului până la clarificarea situațiilor legate de implementarea noii taxe.

 

Primarul comunei Lipănești, Robert Nica, a semnalat un alt aspect. În localitate, în anii trecuți, a fost demarat un proiect de selectare colectivă, comuna beneficiind de încasarea unor sume pentru PET-uri. Mai nou însă, operatorul nu selectează selectiv.

Alti primari s-au plâns ca localitățile nu mai beneficiază de revedență din partea operatorilor. ”Cum justificăm mărirea tarifelor în fața oamenilor. Ne vor scuipa în ochi”, au spus cei mai mulți primari care au acuzat ADI că nu au informat din timp despre o astfel de decizie. În schimb, președintele Consiliului Județean Prahova a susținut că există situația ca la rampele din județ să fie puse bariere.

Vitalia a anunțat că fizic nu poate suporta o taxa pe care nu o încasează motiv pentru care va închide rampa în cazul în care nu se achită taxa.

Primarii au aprobat în final majorarea tarifului la rampă de la 59 la 69 de lei/ tona, fară taxa de mediu de 80 de lei/ tonă. Primarul din Bărcănești a propus înființarea unei comisii de monitorizare a modului de respectare a contractului de salubritate.

Singurul primar care nu a fost de acord cu majorarea tarifului din rampă a fost primarul Ploieștiului.