colectie arta

Noul muzeu va funcționa ca secție a Muzeul Județean de Artă Prahova Ion Ionescu Quintus, într-o clădire donată, situată pe strada Văleni.

Noua secție muzeală va cuprinde colecția de artă a avocatului Aldea N. Neagoe (1908 - 1983), donată la aceeași dată cu imobilul situat pe strada Văleni nr. 93 A. Vorbim de o colecție de tablouri, dar și de obiecte de mobilier extrem de valoroase.

Aleșii județeni au aprobat, ieri, suplimentarea numărului de posturi de la Muzeul Județean de Artă Ion Ionescu - Quintus, cu încă două posturi, astfel îîncât să fie posibilă deschiderea noii secții muzeale. Este vorba despre un post de muzeograf, cu studii superioare, și de un post de gestionar custode, cu nivel de studii medii.

Întreaga colecție a fost donată de medicul Aldea Hortensiu. Colecția cuprinde numeroase picturi și sculpturi. Singura condiție în momentul în care a fost realizată donația a fost ca locuința părintească să devină muzeu. Aldea Hortensiu este născut la Ploieşti, a absolvit Colegiul Naţional “Ion Luca Caragiale”, apoi a plecat la Iaşi, unde a absolvit Facultatea de Medicină şi a devenit un reputat neurochirurg, profesând la Clinica de Neurochirurgie din Iaşi câteva decenii.