primaria campina

Iulian Anton, juristul Primăriei Câmpina, Gheorghe Ecaterinescu, fost director economic, Eliza Oniță, fost contabil șef în aceeași instituție au fost trimiși în judecată, de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina, pentru neglijență în serviciu.

 

Acesta este o cauză disjunsă din dosarul de delapidare în care a fost condamnată, în decembrie 2013, Mihaela Bertescu, funcționar public în cadrul Primăriei Câmpina, care ocupa o funcție de execuție în cadrul Serviciului Resurse Umane. Bertescu a fost găsită vinovată de faptul că și-a dublat singură salariu și a furat o sumă importantă din fondurile care ar fi trebuit să ajungă la persoanele asistate social. În total, prejudiciul a fost stabilit la suma de aproape un miliard de lei vechi.

Cei trei șefi din Primăria Câmpina, Anton, Ecaterinescu și Oniță au fost ancehtați pentru neglijență în serviciu în această cauză, pentru că aceștia aveau obligația de serviciu de a o supraveghea pe Mihaela Bertescu și pe felul în care întocmește ștatele de plată. Important de precizat este faptul că atât Iulian Anton, juristul Primăriei Câmpina cât și Eliza Oniță, în prezent angajat la Trezoreria din Bușteni, vor fi suspendați din funcție pe perioada desfășurării procesului penal. Conform Statutului funcționarului public, încetarea raporturilor de serviciu intervine atunci când "s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni de natura celor prevazute la art. 54 lit. h) " adică respectivul funcționar a săvârșit o infracțiune care are legătură cu serviciul.

În ceea ce-l privește pe Gheorghe Ecaterinescu, fostul director economic al Primăriei Câmpina, acesta este în prezent pensionar, dar mai este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul de corupție instrumentat de DNA Ploiești în care a fost plasat sub control judiciar primarul Horia Tiseanu.

 

Care este fapta de neglijență în serviciu

Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina deschidea o anchetă penală, în anul 2013, cu privire la un caz de delapidare cu prejudiciu de aproape un miliard de lei vechi, în cadrul Primăriei Câmpina. Inculpată era Mihaela Bertescu, care a fost acuzată că și-a alimentat conturile bancare personale cu sume de bani din bugetul Primăriei. Prin această modalitate contul său bancar era alimentat, în fiecare lună cu o sumă mai mare decât cea care i se cuvenea potrivit contractului individual de muncă. În total i-a fost virată în cont suma de 40.480 lei, faţă de 11.203 lei, cât i s-ar fi cuvenit în mod normal, fiind astfel creat instituţiei un prejudiciu de 29.277 lei. Conform procurorilor care au instrumentat acest dosar, în aceeaşi perioadă Bertescu a depus la banca B., întreaga documentaţie care a stat la baza emiterii a patru carduri de debit pentru patru persoane cu dizabilităţi, în vederea obţinerii indemnizaţiei lunare de handicap.

Persoanele pe numele cărora s-au întocmit cardurile de debit nu aveau dreptul de a primi personal indemnizaţia de handicap, ci prin intermediul însoţitorilor legali.

 

 

Aceste carduri bancare au fost în permanență în posesia Mihaelei Bertescu astfel că ea era cea care încasa banii. În total aproape 100.000 lei (un miliard de lei vechi). Anchetatorii au stabilit că și șefii ei direcți, adică direcotrul economic, contabilul șef și juristul Primăriei Câmpina se fac vinovați de neglijență în serviciu, așa că au fost deferiți justiției. Dosarul se află pe rolul instanței Judecătoriei Câmpina.